Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Βαλκανικές ισορροπίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαλκανικές ισορροπίες

Μόλις μια ημέρα μετά την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας συμβιβαστική λύση φαίνεται ότι βρέθηκε και στη γειτονική Αλβανία, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα μέσα σε κλίμα ομαλότητας.

Μετά από πολύωρες συνομιλίες στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα ανακοίνωσαν χθες ότι η διεξαγωγή των εκλογών μετατίθεται κατά μία εβδομάδα, στις 25 Ιουνίου. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές έξι υπηρεσιακών υπουργών σε νευραλγικά υπουργεία, όπως τα Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών.

Ο Έντι Ράμα δεν θα παραιτηθεί, όπως αξίωνε η αντιπολίτευση, αλλά θα έχει θέση υπηρεσιακού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ θα ορίσει δικό του πρόσωπο, ως πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αλλά και Συνήγορο του Πολίτη. Παράλληλα το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει στη Βουλή (η οποία θα συγκληθεί εκ νέου για να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη) και να αποσύρει τους οπαδούς του, που επί τρεις μήνες διαδήλωναν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

Όπως μετέδωσαν αλβανικά ΜΜΕ, η συμφωνία επιτεύχθηκε κατόπιν έντονων αμερικανικών πιέσεων στη βάση γερμανικής συμβιβαστικής πρότασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε -όπως και στα Σκόπια- ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Γι, ο οποίος επισκέφθηκε τα Τίρανα την περασμένη Δευτέρα και έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Το πολιτικό αδιέξοδο στη FYROM οδεύει προς λύση από προχθές, όταν ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ ανάθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έδωσε γραπτές εγγυήσεις ότι η κυβερνητική συμμαχία με τρία αλβανικά κόμματα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα, ενώ θα σεβαστεί πλήρως το Σύνταγμα και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL