Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ζεστό - κρύο από Βερολίνο στον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζεστό - κρύο από Βερολίνο στον Μακρόν

Συνεχίζει στο γνωστό μοτίβο των τετριμμένων διακηρύξεων και υπερφίαλων "νουθεσιών" της προς τους "απείθαρχους" του ευρώ η κυβέρνηση του διδύμου Μέρκελ - Σόιμπλε στέλνοντας διπλά μηνύματα με επαίνους και απαιτήσεις στον Μακρόν -που αναμένεται τη Δευτέρα στο Βερολίνο- και αποποιούμενη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης για τα ρεκόρ των γερμανικών πλεονασμάτων. Είχαν προηγηθεί βεβαίως τα "καλά νέα" της στατιστικής υπηρεσίας με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017 που έδειξαν τη γερμανική οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 1,7% (!) σε ετήσια βάση. Την ίδια ώρα στο Μπάρι της Ιταλίας οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 προσπαθούσαν να "τετραγωνίσουν τον κύκλο" των διακηρύξεων Τραμπ για την αμερικανική οικονομία αποφεύγοντας πάντως να αγγίξουν την καυτή πατάτα του προστατευτισμού.

Περιμένοντας να δουν πού θα κάτσει η "μπίλια Μακρόν", οι Γερμανοί ηγέτες εκπέμπουν διπλά μηνύματα προς το Παρίσι, αφενός υποσχόμενοι συμπόρευση χέρι-χέρι στα μεγαλόπνοα και γενικόλογα σχέδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας τι περιμένουν απ' τον νέο Γάλλο πρόεδρο. Απ' την άλλη, έχοντας επίγνωση της γενικότερης περιρρέουσας κατάστασης στο ευρω-οικοδόμημα και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πολιτικής ωριμότητας που αποκόμισε στα 11 χρόνια εξουσίας, η συντηρητική γερμανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό ένα "παραθυράκι" για την όσο το δυνατόν ανώδυνη "προσαρμογή" της Γαλλίας στην εκπλήρωση του στόχου "κουρέματος" του ελλείμματος κάτω του 3%.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο "Spiegel" ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη "ανοχή" της Κομισιόν στα γαλλικά ελλείμματα. «Η ερμηνεία των κανόνων για τον προϋπολογισμό επαφίεται στην Επιτροπή. Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ δεν φέραμε ποτέ αντίρρηση σε συστάσεις της για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα ελλείμματα χωρών όπως της Γαλλίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Με την ευκαιρία εξέφρασε την "ελπίδα" ότι ο Μακρόν θα λύσει τον γόρδιο δεσμό των γαλλικών ελλειμμάτων, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί εντός και εκτός Γαλλίας. "Μπορεί να τα καταφέρει, δεν βρίσκεται δα και πολύ μακριά από το 3%" είπε ο Σόιμπλε.

Αίσθηση πάντως προκαλεί και ο "κοινός τόπος" που ανακάλυψε ότι υπάρχει με τον Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός υπουργός όσον αφορά τα υπέρογκα γερμανικά πλεονάσματα, ένδειξη ότι το Βερολίνο είτε διαθέτει πολιτικό ρεαλισμό είτε προσπαθεί να φέρει με τα νερά του τον νέο πρόεδρο.

«Είναι σωστό ότι το (γερμανικό) εμπορικό πλεόνασμα, που ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ, είναι πολύ υψηλό, έχει δίκιο ο Μακρόν, αλλά αυτό δεν έχει πολιτικές αιτίες. Πρέπει να αποδοθεί στην υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και στο ότι είμαστε μέρος της νομισματικής ένωσης» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός συμμερίζεται επίσης την άποψη του νέου Γάλλου προέδρου ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται αναδιάταξη οικονομικών πόρων. «Δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια κοινότητα κρατών διαφορετικής οικονομικής ισχύος χωρίς να αμβλύνεις τις ανισορροπίες» είπε και συμπλήρωσε: "Μια κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν οι ισχυρότεροι δεν συμπαρίστανται στους πιο αδύναμους. Τι εύρος θα έχουν αυτές οι μεταφορές πόρων και πώς θα κατανεμηθούν πρέπει να το αποφασίζει στις δημοκρατίες ο κυρίαρχος λαός".

Μέρκελ με Μακρόν

Στο μεταξύ τη Δευτέρα αναμένεται στο Βερολίνο ο Μακρόν για την πρώτη συνάντησή του με τη Μέρκελ μετά την εκλογή του, τηρώντας την παράδοση που θέλει το πρώτο ταξίδι του νέου Γάλλου Προέδρου να γίνεται στη Γερμανία. «Μα ποιοι είμαστε εμείς για να βοηθήσουμε τη Γαλλία;» αναρωτήθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα "Rheinische Post" με τη συμμετοχή 550 εκπροσώπων της οικονομίας, της πολιτικής και του Τύπου, για να προσθέσει όμως ότι «ευχαρίστως θα εκπονούσα σχέδια ανάπτυξης με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία θα δώσουν γρήγορα ελπίδα στους πολίτες που δεν έχουν δουλειά». Ένα πράγμα είναι εξάλλου σαφές, συμπλήρωσε η Μέρκελ, ότι «η Γερμανία θα συνεχίσει να ευημερεί μόνον εάν η Ευρώπη ευημερεί».

Μια σειρά από νέα προγράμματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα της συνάντησης της Δευτέρας. Η Μέρκελ έχει ήδη υποστηρίξει δημοσίως την έκκληση του Μακρόν για ένα νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας προσδιόρισε ορισμένους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει συγκεκριμένη συνεργασία με τη Γαλλία, όπως στο ψηφιακό πεδίο. Μια άλλη ιδέα είναι η δημιουργία ενός πρόσθετου κοινοβουλίου για τα 19 μέλη της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μακρόν τάσσονται υπέρ της σύστασης ενός τέτοιου οργάνου αποτελούμενου από ευρωβουλευτές που θα έχουν συμβουλευτικές εξουσίες.


Ο γρίφος Τραμπ

Το οικονομικό "όραμα" Τραμπ για την Αμερική και τους εμπορικούς δεσμούς της με τον κόσμο προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν από χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας G7 που συναντώνται στο Μπάρι της Ιταλίας, ενώ η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως «η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει πιο ισότιμες και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με τους εταίρους - κλειδιά».

«Έχουμε ανάγκη να μάθουμε καλύτερα ποια είναι τα σχέδιά τους, οι αποφάσεις τους. Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Οι εταίροι των ΗΠΑ στην G7 (Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς) ανησυχούν για τις νέες "κατευθύνσεις" της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα όπως το διεθνές εμπόριο. «Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να έχουμε μία διαφορετική άποψη, αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο κόσμο, στο ίδιο πλοίο» συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πάντως, το θέμα "ελεύθερο εμπόριο ή προστατευτισμός" δεν βρίσκεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ - Κάρλο Παντοάν επιδιώκει την υιοθέτηση ενός κειμένου που θα τάσσεται υπέρ μίας δικαιότερης οικονομικής ανάπτυξης, τη στιγμή που η δυσαρέσκεια μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού που έχουν βρεθεί στο περιθώριο της παγκοσμιοποίησης αντηχεί σε πολλές χώρες της G7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL