Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Γερμανία: Η τελευταία ευκαιρία του Σουλτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Γερμανία: Η τελευταία ευκαιρία του Σουλτς

Με κομμένη την ανάσα θα περιμένει απόψε ο Μάρτιν Σουλτς τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, της μεγαλύτερης δοκιμασίας κάθε υποψηφίου στον δρόμο προς την καγκελαρία. Κι επειδή ξέρει να διαβάζει δημοσκοπήσεις θα είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος και για τα χειρότερα, καθώς το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας παραδοσιακά προτιμά μεν τους Σοσιαλδημοκράτες - και η νυν πρωθυπουργός του Χανελόρε Κραφτ διατηρεί ακόμη το προφίλ της “μαμάς” που δουλεύει σκληρά για τους πολίτες-, αλλά ο ενθουσιασμός που είχε αρχικά προκαλέσει η υποψηφιότητα Σουλτς έχει εξανεμιστεί.

Η προεκλογική τακτική της Άνγκελα Μέρκελ να αποφεύγει συστηματικά τις αναφορές στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και να στηρίζει με την παρουσία της τον δικό της υποψήφιο στα κρατίδια, μηδενίζοντας τις επιδόσεις του κυβερνώντος σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του, έφερε αποτέλεσμα την περασμένη Κυριακή στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν και ενδέχεται να φέρει και σήμερα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Τοπική σημασία...

Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της χρονιάς οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν τη… δικαιολογία ότι τον κεντρικό ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα. Ότι το Ζάαρ το κέρδισε η προηγούμενη Χριστιανοδημοκράτισσα πρωθυπουργός επειδή είχε υψηλή δημοτικότητα κι ότι το Σλέσβιχ Χόλσταϊν το έχασε ο δικός τους πρωθυπουργός διότι στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα έκανε ένα ανόητο φάουλ.

Όμως σήμερα οι δικαιολογίες τελειώνουν. Στο κρατίδιο όπου ζει και ψηφίζει σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών ο αντίπαλος της σημερινής πρωθυπουργού και αντιπρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, είναι μεν ένας συμπαθής άνθρωπος, αλλά ούτε χάρισμα διαθέτει ούτε συγκλονιστικές προτάσεις για βελτιώσεις στη ζωή των πολιτών. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ήταν ως πρόσωπο εντυπωσιακά πίσω από την Κραφτ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες είχε κερδίσει πολύ έδαφος, ενώ το κόμμα του οριακά ξεπέρασε το SPD.

Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και βγει πρώτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σε ένα κρατίδιο όπου τα έχει καταφέρει μια φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια, κανείς δεν θα μπορεί πια να μιλήσει για... τοπική σημασία των εκλογών. Ειδικά, μάλιστα, όταν ο Σουλτς παίζει εντός έδρας στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ως πρώην δήμαρχος του μικρού Βίρσελεν, κοντά στο Άαχεν, κι όταν έχει αποφασίσει να ηγηθεί της τοπικής λίστας στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

...και έλλειψη προγράμματος

Γιατί, όμως, χάθηκε τόσο γρήγορα ο ενθουσιασμός που προκάλεσε ο Σουλτς; Ερμηνείες υπάρχουν πολλές, με πειστικότερες αυτές που δίνουν τα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του Πρώτου Προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD): Το 72% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι «η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να έχουμε μια καλή οικονομική κατάσταση», ενώ το 66% τόνισε ότι «δεν μου είναι σαφές ποια πολιτική θέλει να εφαρμόσει ο Μάρτιν Σουλτς».

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, εάν ο Σουλτς δεν θέλει να σβήσει το όνειρό του να γίνει καγκελάριος, θα πρέπει μέχρι το φθινόπωρο να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ξέρει τι διαφορετικό από τη Μέρκελ θέλει να κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL