Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μελανσόν και Κ.Κ. Γαλλίας με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις εκλογές του Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελανσόν και Κ.Κ. Γαλλίας με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις εκλογές του Ιουνίου

Χαράς ευαγγέλια για τη νέα "προεδρική πλειοψηφία" που επιδιώκουν να διαμορφώσουν ο Μακρόν και οι εγχώριοι και ξένοι υποστηρικτές του στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Στην εικόνα διάλυσης στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών έρχεται να προστεθεί τώρα και η αδυναμία Κομμουνιστικού Κόμματος και Ανυπότακτης Γαλλίας να καταλήξουν σε συμφωνία για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Έτσι, το περίπου 20% των Γάλλων ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Ζαν Λικ Μελανσόν θα βρεθούν στις 11 και 17 Ιουνίου στο δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψηφίους του ΓΚΚ και της Ανυπότακτης Γαλλίας. Εκπρόσωποι της Ανυπότακτης Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τον ηγέτη του Πιέρ Λοράν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΓΚΚ Ολιβιέ Νταρτιγκόγιε δήλωσε στην εφημερίδα “Le Figaro” ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται "σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα". "Εργαζόμαστε επί του παρόντος πάνω σε μια μικρότερη λίστα εκλογικών διαμερισμάτων, περίπου 20, όπου θα υπάρξουν εκλογικές συμμαχίες" σημείωσε.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τριβές που εμφανίστηκαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών εξαιτίας της διαφορετικής στάσης των δύο πλευρών απέναντι στο δίλημμα Μακρόν - Λεπέν μετατράπηκαν σε ρήξη όταν ο Μελανσόν ανακοίνωσε μονομερώς την εκλογική του κάθοδο στη Μασσαλία.

Όπως αναφέρει η “Le Monde”, τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κατέληξαν σταδιακά σε αδιέξοδο καθώς η Ανυπότακτη Γαλλία επέμενε να ζητάει μια εθνική συμφωνία στη βάση κοινού εκλογικού προγράμματος, ενιαίας χρηματοδότησης και κοινής γραμμής στήριξης των υποψηφίων, κάτι που απορρίφθηκε από το γαλλικό Κ.Κ. Μετά τον πρώτο γύρο, ο Λοράν είχε προτείνει επίσης μια εθνική συμφωνία, αλλά ο συνδυασμός τού Μελανσόν απέρριψε τότε την πρόταση, κάνοντας λόγο για απλό διαμοιρασμό περιφερειών χωρίς "πολιτική συνοχή".

Τις υποψηφιότητές του για τις κοινοβουλευτικές εκλογές παρουσίασε χθες και το κόμμα του Προέδρου Μακρόν, το οποίο κατέληξε σε μια πραγματικά σολωμόντια λύση για την περίπτωση του Μανουέλ Βαλς. Όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα συμπεριληφθεί στις εκλογικές λίστες του Εμπρός αλλά και δεν πρόκειται να οριστεί υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια όπου κατεβαίνει εκείνος.

Κατά τα άλλα, ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των 428 υποψηφίων του République en marche. Σύμφωνα με τα όσα είπε, το 52% από αυτούς προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και "δεν έχει ασκήσει ποτέ αιρετό αξίωμα" ενώ οι μισές είναι γυναίκες. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ρισάρ Φεράν πρόσθεσε ότι το κόμμα είναι αποφασισμένο να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL