Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Γαλλία: Το βαλς της διαγραφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Το βαλς της διαγραφής

Μετέωρος μένει προς το παρόν ο Μανουέλ Βαλς, καθώς η νέα "προεδρική πλειοψηφία" στην οποία εξέφρασε τη βούληση να ενταχθεί διστάζει να τον ενσωματώσει, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να προετοιμάζει τη διαγραφή του.

Ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό όργανο του κόμματος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις τελευταίες δηλώσεις του.

"Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη... Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι σαν το Εθνικό Μέτωπο, το Εμπρός ή την Ανυπότακτη Γαλλία, όπου ο αρχηγός αποφασίζει τα πάντα" τόνισε. Την προηγούμενη ημέρα, ο Καμπαντελίς είχε δηλώσει ότι είναι "αδύνατο" ο Βαλς να παραμείνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εφόσον θέσει υποψηφιότητα με τον πολιτικό σχηματισμό του Μακρόν.

Παραμένει όμως αμφίβολο αν ο πρώην πρωθυπουργός του Ολάντ τελικά θα πετύχει τον στόχο του, αφού χθες ο εκπρόσωπος του Εμπρός Ζαν Πολ Ντελεβουά δήλωσε ότι ο Βαλς δεν πληροί "μέχρι στιγμής" τους όρους για συμμετοχή στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος. Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να υπάρξει μια "πολιτική ανάγνωση" που να επιτρέψει την εξαίρεση του υποψηφίου από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, ο Βαλς συνέχιζε να δέχεται τα πυρά των συντρόφων του, με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ να τον κατηγορεί ότι "μόλυνε" με την ενέργειά του μια εξαιρετικά σημαντική εβδομάδα για τους γαλλικούς θεσμούς. "Θα έπρεπε να έχει περιμένει λίγο προτού ξεκινήσει τις αντιπαραθέσεις" τόνισε η πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία. Την οργή του εξέφρασε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ: "Άκουσα αρκετά για το ότι η οικογένειά μας δεν υπάρχει πια. Δεν θέλω να τη δω να εξαφανίζεται".

Η μάχη για την επόμενη ημέρα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται πάντως να έχει ανάψει για τα καλά, όπως υποδηλώνει και ο οργασμός πολιτικών πρωτοβουλιών από διάφορα στελέχη του. Ο ηγέτης του κόμματος Μπενουά Αμόν προανήγγειλε την ίδρυση, μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενός "μεγάλου, διακομματικού" κινήματος με στόχο την "ανοικοδόμηση της Αριστεράς" και την επεξεργασία των "νέων ιδεών" που εκφράστηκαν κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κίνημα αυτό θα μπορέσει να συνασπίσει "όλες αυτές και αυτούς που θέλουν σήμερα να συμβάλουν ώστε να αναγεννηθεί η Αριστερά" σημείωσε όταν ρωτήθηκε αν η έκκληση απευθύνεται σε μέλη του κινήματος Εμπρός του Εμανουέλ Μακρόν ή στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν και τρεις άλλοι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, οι δήμαρχοι του Παρισιού και της Λιλ Αν Ινταλγκό και Μαρτίν Ομπρί, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κρισιάν Τομπιρά και διάφοροι διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Η ομάδα ανακοίνωσε την ίδρυση του Des demain (Ήδη από αύριο), το οποίο χαρακτηρίζεται ένα "καινοτόμο κίνημα για μια ευρωπαϊκή, οικολογική και κοινωνική δημοκρατία".

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ανακοίνωσε τέλος χθες ότι θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου επιλέγοντας ως εκλογική περιφέρεια τη Μασσαλία, μια πόλη όπου ο συνδυασμός του κατέγραψε στον πρώτο γύρο ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (25%), ξεπερνώντας τόσο τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και τη Μαρίν Λεπέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL