Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ο Μακρόν διαλύει τους Σοσιαλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μακρόν διαλύει τους Σοσιαλιστές

Ο τρόπος με τον οποίο οι βαρόνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος γύριζαν προεκλογικά την πλάτη στον εκλεγμένο υποψήφιό τους για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μακρόν έδειχνε ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου μέχρι να ξεσπάσει η κρίση. Κανείς όμως δεν περίμενε πόσο γρήγορα και με πόση αγριότητα θα γινόταν αυτό.

Το φυτίλι άναψε χθες ο Μανουέλ Βαλς, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης Ολάντ και ηττημένος της εσωκομματικής διαδικασίας των Σοσιαλιστών για την ανάδειξη υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές. Με τον ίδιο πολιτικό αμοραλισμό με τον οποίο εγκατέλειψε τις παραμονές του πρώτου γύρου τον ηγέτη της αριστερής πτέρυγας Μπενουά Αμόν, ο οποίος είχε το "θράσος" να τον κερδίσει, ο Βαλς έσπευσε χθες να αυτοπροταθεί για πρωθυπουργός του Μακρόν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το κόμμα στο οποίο εξακολουθεί να ανήκει ως "νεκρό".

"Αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι νεκρό, βρίσκεται πίσω μας. Όχι η ιστορία και οι αξίες του, αλλά πρέπει να ξεπεραστεί" τόνισε μιλώντας στο δίκτυο RTL. Υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια "ευρεία και συνεκτική πλειοψηφία", η οποία, όπως συνέχισε, δεν θα πρέπει να έχει "μελλοντικούς αποστάτες" προκειμένου ο Πρόεδρος Μακρόν "να μπορεί να κυβερνήσει".

Καταδίκασε για ακόμη μία φορά την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, σημειώνοντας ότι η "διαίρεση" στιγμάτισε την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ και, αφού χαιρέτησε την "πολιτική ανασύνθεση" που προοιωνίζεται η εκλογή του νέου Προέδρου, ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι "υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας" στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Και όσο κι αν προκαλεί εντύπωση, έκλεισε δηλώνοντας βέβαιος ότι το κόμμα του δεν θα τολμήσει να αποκλείσει από τους συνδυασμούς του "έναν πρώην πρωθυπουργό, που υπήρξε πάντοτε πιστός".

"Προδότης, Ιούδας, Βρούτος..."

Οι δηλώσεις ήταν επόμενο να προκαλέσουν θυελλώδεις αντιδράσεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ιδίως την αριστερή πτέρυγά του. "Ελπίζω για το καλό της Γαλλίας ότι ο Βρούτος και ο Ιούδας δεν θα επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στους συνδυασμούς του Εμπρός" ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο του βουλευτή Αλεξίς Μπασελέ.

Αλλά και η πρώτη επίσημη αντίδραση ήταν ξεκάθαρα αρνητική. Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ξεκαθάρισε ότι είναι "αδύνατον" για τον Βαλς να παραμείνει μέλος του κόμματος θέτοντας υποψηφιότητα με το κόμμα του Μακρόν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ούτε το Εμπρός, ή μάλλον το Η Δημοκρατία προχωράει Εμπρός, όπως μετονόμασε το κόμμα μετά την εκλογή του ο Μακρόν, έδειξε να υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τον πρώην πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπος του Μπενζαμέν Γκριβό περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Βαλς δεν έχει ακόμη υποβάλει την υποψηφιότητά του. "Εχει ακόμη 24 ώρες να το κάνει" πρόσθεσε ξερά.

Το πολιτικό τάιμινγκ δεν αποδείχτηκε άλλωστε το καλύτερο για τον Βαλς, καθώς μόλις την προηγούμενη ημέρα η γαλλική τηλεόραση είχε προβάλει ντοκιμαντέρ για την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν στο οποίο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τον εθελοντή σύμμαχό του ως "προδότη".

Στις δηλώσεις του, ο Μακρόν προσπαθεί να απορρίψει την κατηγορία ότι με την ίδρυση του κόμματός του αποδυνάμωσε τελικά την προεδρία Ολάντ. "Αν υπήρξε ένας προδότης, εκείνος που τράβηξε την σκανδάλη για τον Ολάντ, ήταν ο Βαλς" σημειώνει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ένας στενός σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ακόμη ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος ψήφισε Μακρόν και κατά τον πρώτο γύρο.

Και στο βάθος "συγκατοίκηση"

Η πρωτοβουλία Βαλς δεν φαίνεται πάντως να εκδηλώνεται στο κενό ούτε χωρίς συμμάχους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ερίκ Βερτ, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό των βουλευτικών εκλογών για τους Ρεπουμπλικάνους, εξέφρασε χθες την επιθυμία για μια "συνύπαρξη" ή ακόμη και "σκληρή συγκατοίκηση" της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς με την προεδρία Μακρόν.

Πρόθυμες να συγκατοικήσουν με τον νέο πρόεδρο είναι όμως και οι μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της Γαλλίας, που χθες καλεσαν τον Μακρόν να αναλάβει "μια μεγάλη γαλλική πρωτοβουλία" για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Οι επικεφαλής της MEDEF, της AFEP (Γαλλική Ένωση Ιδιωτικών Επιχειρήσεων), του Ομίλου Βιομηχανικών Ομοσπονδιών (GFI) και του Κύκλου Βιομηχανίας, μιας ένωσης στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής των μεγάλων γαλλικών ομίλων, έστειλαν επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο προτείνοντάς του ένα "ευρωπαϊκό σύμφωνο" με βασικούς άξονες τη δημιουργία κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, τη "σύγκλιση των προϋπολογισμών, των δημοσιονομικών και κοινωνικών πολιτικών" και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε, τέλος, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας να βγάλει τη χώρα του από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, επαναφέροντάς το κάτω από το όριο του 3%. Ως μέλος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν απέφυγε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, καταλήγοντας σε μια μάλλον περίεργη θέση.

"Βρίσκω πως η αντίθεση ανάμεσα στο να είναι κανείς στην προεδρική πλειοψηφία ή να είναι στην αντιπολίτευση είναι εντελώς στείρα και είναι σαν να πηδάς και με τα δύο πόδια μέσα σε μια απλωμένη παγίδα" τόνισε, καλώντας το κόμμα του να "διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές".

Κατά τα άλλα, έδειξε να συμμερίζεται την εκτίμηση του Βαλς ότι το κόμμα από το οποίο αμφότεροι προέρχονται είναι νεκρό. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η προτροπή του για μια "ανάσταση" και μια "σημαντική επανίδρυση" με στόχο την προσαρμογή του στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL