Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Βρετανία / Βρετανία: "Για τους πολλούς, όχι τους λίγους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: "Για τους πολλούς, όχι τους λίγους"

Δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και στα social media ξεκίνησε χθες την καμπάνια του για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να καταγγέλλει με σφοδρότητα τους εθνολαϊκιστές Συντηρητικούς ότι κρατούν καθηλωμένη τη χώρα συντηρώντας τις βαθιές ταξικές διαιρέσεις της. Την ίδια ώρα η βιομηχανία της καλλιέργειας κλίματος έχει φουλάρει τις μηχανές της με απανωτές δημοσκοπικές μετρήσεις που προβλέπουν "σαρωτική νίκη" των Τόρηδων και... "συντριβή" των Εργατικών.

Με βασικό σύνθημα της εκστρατείας "για τους πολλούς, όχι τους λίγους" και την υπόσχεση για "μετασχηματισμό της Βρετανίας", ο Εργατικός ηγέτης εγκαινίασε τον προεκλογικό αγώνα του από την καρδιά της πάλαι ποτέ βιομηχανικής Αγγλίας και "κοιτίδα" του βρετανικού εργατικού κινήματος, το Μάντσεστερ, μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες πλήθος οπαδών και ακτιβιστών.

Με σκληρή γλώσσα καταφέρθηκε κατά του κατεστημένου και της ολιγαρχίας του πλούτου, που ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο την τελευταία επταετία των συντηρητικών κυβερνήσεων, λέγοντας ότι το Εργατικό κόμμα δέχεται επίθεση διότι θέλει να σταθεί εμπόδιο στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η χώρα παραμένει καθηλωμένη. Αν τα παιδιά σου δεν έχουν την παιδεία που τους αξίζει επειδή οι αίθουσες είναι γεμάτες, τότε τα κρατάς καθηλωμένα. Αν είσαι ένα νιόπαντρο ζευγάρι ή ο οποιοσδήποτε που προσπαθείς να ανοίξεις σπίτι και δεν μπορείς γιατί τα ενοίκια και οι τιμές είναι στα ύψη, τότε μένεις καθηλωμένος. (...) Αν έχεις δουλέψει σκληρά σ' όλη τη ζωή σου αλλά δεν μπορείς να πάρεις σύνταξη διότι πρέπει να ενισχύεις οικονομικά τα ενήλικα παιδιά σου, τότε βρίσκεσαι καθηλωμένος" είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Εργατικός ηγέτης.

"Θλιβερή αλήθεια"

Δεν παρέλειψε να στιγματίσει το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα πλούτου ανάμεσα στις οικογένειες των εργαζόμεων και εκείνες που φιγουράρουν στη λίστα των υπερπλούσιων της Βρετανίας, την οποία δημοσίευσαν την Κυριακή οι "Times". "Ευχαριστούμε για τη βοήθεια σας, κ. Μέρντοκ" είπε ειρωνικά ο Κόρμπιν αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο βαρόνος των media, μεγαλοκαναλάρχης και ένθερμος θιασώτης του Brexit Ρούπερτ Μέρντοκ.

Μια από τις ειδήσεις που σχολίασε ο Εργατικός ηγέτης από το προφίλ του στο Facebook αφορούσε και τη χθεσινή αποκάλυψη της "Daily Mirror" ότι το κυνηγετικό λόμπι έχει κινητοποιηθεί υπογείως υπέρ της Τερέζα Μέι θεωρώντας ότι με την επανεκλογή της θα μπορέσει να πετύχει την κατάργηση της απαγόρευσης του βάρβαρου κυνηγιού της αλεπούς. Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κυνηγετικών Συλλόγων της Βρετανίας λόρδο Μανκρόφτ προτρέπει τους επικεφαλής των κυνηγετικών συλλόγων να κινητοποιήσουν τα μέλη τους ώστε να ενισχυθούν οι βουλευτές των Τόρηδων που τάσσονται υπέρ του κυνηγιού. "Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι Συντηρητικοί ενδιαφέρονται περισσότερο να επαναφέρουν το κυνήγι της αλεπούς για τους φίλους τους της ελίτ απ' ό,τι για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι" έγραψε ο Κόρμπιν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος αν ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο BuzzFeed News τόνισε ότι θα συνεχίσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης στις 8 Ιουνίου. "Εξελέγην αρχηγός αυτού του κόμματος και θα παραμείνω αρχηγός αυτού του κόμματος" τόνισε καταλήγοντας: "Θα κερδίσω αυτές τις εκλογές και σοβαρολογώ. Ξέρω σε τι πιστεύω, ξέρω τι κάνω. Ποτέ δεν απαντώ σε κατηγορίες εις βάρος μου, γιατί προτιμώ να επικοινωνώ με τις θέσεις μου. Με το να μην απαντώ η άλλη πλευρά υποχρεώνεται να εμπλακεί σε πολιτικό διάλογο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL