Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Η "ζόρικη" Τερέζα και τα "ζόρια" του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "ζόρικη" Τερέζα και τα "ζόρια" του Brexit

Η αυλαία στη μεγάλη σκηνή του βρετανικού πολιτικού θεάτρου άνοιξε χτες διάπλατα για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου και ο πρωταγωνιστής της παράστασης δεν είναι άλλος από την συντηρητική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι η οποία σκηνοθετεί ταυτόχρονα τους μονολογούς της αυτοσχεδιάζοντας, διανθίζοντάς τους με "πιασάρικες" λαϊκές ατάκες, ευφάνταστα λογοπαίγνια, επίδειξη αυτοπεποίθησης και φυσικά μπόλικη "γαρνιτούρα" από... ηρωϊκό Brexit, το οποίο οι "κακοπροαίρετοι" δεν θέλουν να πετύχει....

Με την Τερέζα Μέι να δηλώνει αυτάρεσκα ότι είναι μια "ζόρικη γυναίκα" που δεν φοβάται τον Γιούνκερ και τους ευρω-γραφειοκράτες του, και τους αναλυτές απ' την άλλη να προειδοποιούν ότι "ζόρικες" θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η ουσία της αντιπαράθεσης -που μοιραία επικεντρώνεται στο Brexit- τα πολιτικά επιχειρήματα, η ίδια η αλήθεια, έχουν ριχθεί φύρδην μίγδην στο πλυντήριο των κούφιων συνθημάτων και της πολιτικής προκατάληψης.

Κι ενώ ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών ανέβασε χτες στα 100 δισεκ. ευρώ (από 60 που ήταν μέχρι πρότινος) το ύψος της "εφάπαξ εισφοράς" που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για να κλείσει τα βιβλία της 40χρονης συμμετοχής του στην ΕΕ, ο βρετανικός φιλοκυβερνητικός Τύπος κατέφευγε σε εξυπνακίστικα λογοπαίγνια με την Telegraph να γράφει χαρακτηριστικά ότι ο χωρισμός της Βρετανίας από την ΕΕ δεν είναι "διαζύγιο", επομένως η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει... "διατροφή".

Βέβαια, ο Μπαρνιέ δεν στάθηκε μόνον στην οικονομική διάσταση του θέματος αλλά και στην σαφώς πολιτική του, διαμηνύοντας στους Βρετανούς Τόρηδες πως τρέφουν "ψευδαισθήσεις" αν νομίζουν ότι το κεφάλαιο Brexit μπορεί να κλείσει έτσι "γρήγορα και ανώδυνα" χώρις ουσιαστικές επιπτώσεις στις ζωές των πολιτών.

Η "ζόρικη"...

Σε συνέχεια προφανώς της προχτεσινής προειδοποιητικής δήλωσης της Μέι προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα βρει απέναντί του "μια ζόρικη γυναίκα", ο υπουργός της κυβέρνησής της αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ξεκαθάρισε πως το Λονδίνο δεν θα πληρώσει τα 100 δισεκ. ευρώ για το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες. Θα πληρώσει μεν, αλλά όσα "νόμιμα οφείλει", όχι "όσα θέλει η ΕΕ". Ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το BBC, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν πρόκειται να ξεκινήσουν συζήτηση με τους Βρετανούς για τα πιθανά ποσά που θα προβλέπει ένας τελικός διακανονισμός καθώς το θέμα πιθανόν θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα και δισεπίλυτα της διαδικασίας του Brexit. Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι ενδείξεις για σκληρή κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς πλησιάζει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, φυσικά μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Λίγες ώρες πριν ο Μπαρνιέ παρουσιάσει τις τέσσερις κατευθυντήριες οδηγίες της αποστολής του, ο Ντέιβιντ Ντέιβις άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από τις διαπραγματεύσεις, με το απλούστατο σκεπτικό ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Λονδίνο δεν θα είναι υποχρεωμένο να πληρώσει τίποτα... Το πρόλαβε πάντως ο Γιούνκερ, συμβουλεύοντάς τον πως "πάντοτε εκείνοι που αποχωρούν αναγκάζονται να επιστρέψουν" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Μπαρνιέ εξήγησε ότι αρχικός στόχος του είναι μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω την "αυστηρή μεθοδολογία" βάσει της οποίας θα υπολογιστεί το κόστος του διαζυγίου. "Δεν πρόκειται για τιμωρία, ούτε για φόρο εξόδου", επανέλαβε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και εξήγησε ότι η ΕΕ και η Βρετανία έχουν αναλάβει αμοιβαίες δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020 που υιοθετήθηκε το 2013.

Σε μια καλοστημένη επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης του ιστορικού αδιεξόδου στο οποίο οδηγούν την Βρετανία οι επιλογές του κατεστημένου του Ουεστμίνστερ, η Τερέζα Μέι εξαπέλυσε χτες μύδρους κατά των Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων κατηγορώντας τους-χωρίς να τους κατονομάζει- ότι επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών με σκόπιμες διαρροές για το περιεχόμενο των συζητήσεων για το Brexit, που όπως τόνισε, δεν επιθυμούν να πετύχει.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά την επίσκεψή της στην βασίλισσα Ελισάβετ για να της ανακοινώσει την διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Μέι δήλωσε πως υπάρχουν "κάποιοι" στις Βρυξέλλες που δεν επιθυμούν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ήταν σαφώς ένα "καρφί" για τον Γιούνκερ ο οποίος φέρεται να της είπε- στη διάρκεια ενός δείπνου "καλοπιάσματος" στην πρωθυπουργική κατοικία την περασμένη εβδομάδα- ότι το Brexit δεν είναι δυνατόν να πετύχει.

«Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουμε δει πόσο δύσκολες πιθανόν να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί, η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει και έχουν εκτοξευτεί απειλές ενάντια στην Βρετανία από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους (...) Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν σε χρονική στιγμή που επελέγη σκοπίμως για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

"Βομβαρδίζοντας" τον Κόρμπιν

Πάντως, πρώτος στο στόχαστρο των Συντηρητικών βρίσκεται ήδη ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Η πρώτη προεκλογική αφίσσα τους, τού κάνει την "τιμή" να τον έχει κεντρικό θέμα της "προειδοποιώντας" τους ανυποψίαστους ψηφοφόρους πως ενώ αρνείται να εξοπλίσει "με βόμβες τον στρατό μας είναι έτοιμος να ρίξει μια μεγάλη οβίδα στην οικογένειά σου". Για να καταλάβει κι ο πλέον άσχετος, η οβίδα γράφει πάνω της "περισσότερο χρέος, υψηλότερους φόρους". Η αφίσα θυμίζει ανάλογη που είχαν βγάλει οι Συντηρητικοί στην προεκλογική εκστρατεία του 1992 όπου επίσης εμφανίζονταν μια μεγάλη βόμβα με τη φράση «Η φορολογική βόμβα των Εργατικών». Η αφίσα δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με ένα έγγραφο στο οποίο οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για δαπάνες και φόρους που θα κοστίσουν τουλάχιστον 45 δισεκ. λίρες έως το 2019/2020.

«Οι οικονομικές του πολιτικές είναι μια συνταγή χάους, αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η Βρετανία πολύ απλά δεν μπορεί να αφήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν να επιφέρει οικονομικό χάος στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στην εκδήκλωση όπου παρουσιάστηκε η... ευρηματική αφίσσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL