Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Σύνοδος Brexit: η προετοιμασία για το διαζύγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Brexit: η προετοιμασία για το διαζύγιο

Σε χρόνο ρεκόρ σχεδιάζουν να χαράξουν οι “27” εναπομείναντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις βασικές αρχές με τις οποίες θα προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από το κλαμπ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σημερινή (Σάββατο) έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Brexit δεν πρόκειται να κρατήσει περισσότερο απ’ όσο ένα... χαλαρό γεύμα, κατά το οποίο το επιδόρπιο θα είναι μια ευέλικτη πλην ψυχρή πρόταση προς τη Βρετανία - σκληρότερη από την αρχική του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αν πιστέψει κανείς το σχέδιο απόφασης που... διέρρευσε στο Reuters- για το πώς θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου και πρέπει, βάσει του κοινοτικού δικαίου, να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα μέχρι τις 29 Μαρτίου του 2019, ακριβώς δύο χρόνια μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης από την κυβέρνηση του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης θα πρέπει κατ’ αρχάς να αποδεχθεί η βρετανική κυβέρνηση να παρέχει το δικαίωμα μόνιμης παραμονής σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε. που μετοίκησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια εκεί στις 29 Μαρτίου 2019. Επίσης οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα υπόκεινται στους κανόνες της Ε.Ε., ακόμη και μετά την πιθανή συμφωνία εμπορίου με τη Βρετανία, αφού ολοκληρωθεί το Brexit.

Όσο για τη... διατροφή σ’ αυτό το πρωτόγνωρο διαζύγιο, η αρχική απαίτηση των “27” είναι η εξής: Η Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, οπότε λήγει. Το πόσα θα πρέπει να πληρώσει για την αποχώρηση προφανώς είναι θέμα σκληρής και μακράς διαπραγμάτευσης και οι “27” δεν σκοπεύουν από τώρα να δεσμευτούν. Η Κομισιόν, ωστόσο, έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι έναν λογαριασμό που αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι, όπως σε κάθε διαζύγιο, είναι δύο οι εμπλεκόμενες πλευρές, οπότε οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σήμερα στη σύνοδο κορυφής τελούν υπό συνεχή επαναδιαπραγμάτευση, ανάλογα με τη στάση της Βρετανίας που είπε “αντίο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL