Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Μη επιλογή η ψήφος στη Λεπέν για την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μη επιλογή η ψήφος στη Λεπέν για την Αριστερά

Και τώρα; Λεπέν ή Μακρόν; Choisir entre la peste et le choléra. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική γαλλική φράση, που αφορά την επιλογή μεταξύ, ουσιαστικά, δύο όμοιων εκδοχών... Είναι ίσως η φράση που βρίσκεται στο μυαλό αρκετών ψηφοφόρων στη Γαλλία τούτες τις ημέρες. Και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να φέρνουν τον Μακρόν ως φαβορί, όμως τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο στο πλαίσιο μίας πρωτόγνωρης, για τα γαλλικά δεδομένα, προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ των δύο γύρων.

Μόλις διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, τα συστημικά ΜΜΕ άρχιζαν την παραπληροφόρηση, ήδη από την Κυριακή το βράδυ, «ανακαλύπτοντας» ολιγωρία του Μελανσόν σε σχέση με το τι κατεύθυνση θα δώσει στον δεύτερο γύρο και αγνοώντας το γεγονός ότι το ΚΚΓ, το οποίο υποστήριξε τον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας, με σαφήνεια καλούσε τους Γάλλους να εμποδίσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς στην εξουσία «με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις 7 Μαΐου». Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι παραπληροφόρησης - απόκρυψης της πραγματικότητας.

Από την πλευρά του ο Ζαν Λικ Μελανσόν, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παρέμενε σιωπηλός - κανένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμία δήλωση στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν τοποθέτησή του την Παρασκευή 28 Απριλίου. Από την πλευρά του ο Μανουέλ Μπομπάρ, διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να δώσει γραμμή για τον δεύτερο γύρο, γιατί «ο κόσμος δεν θέλει γραμμή, δεν τη χρειάζεται».

Την ίδια στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μελανσόν θα πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές, όπως είχε κάνει πέντε χρόνια πριν. Τότε, το 2012, είχε επιλέξει να αντιμετωπίσει τη Λεπέν στο «άντρο» της, το Hénin-Beaumont, όπου είχε ηττηθεί. Όπως και να ‘ναι, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει στις βουλευτικές, «θα έχει πάντα τον ρόλο του εκπροσώπου του κινήματος και θα έχει ιδιαίτερη θέση τους ερχόμενους μήνες».

Το δε κίνημα της Ανυπότακτης Γαλλίας τονίζει από την πλευρά του ότι «ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στο Εθνικό Μέτωπο», επιχειρώντας έτσι να κλείσει τα στόματα εκείνων που επιχειρούν αφενός να δημιουργήσουν σύγχυση σε ό,τι αφορά τη στάση της Αριστεράς έναντι της Ακροδεξιάς και αφετέρου να μειώσουν τη σημασία του αποτελέσματος του Μελανσόν...

«Δέκα μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο, η Ανυπότακτη Γαλλία υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν δεν δίνει ακόμη γραμμή ψήφου» σημείωνε το συντηρητικό περιοδικό “Εξπρές” με προφανή «ανησυχία» για τη δήθεν «καθυστέρηση». Καθυστέρηση όμως δεν υπάρχει για τα αυτονόητα. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που η ψήφος υπέρ του Εθνικού Μετώπου αποκλείστηκε από τη διαδικτυακή ψηφοφορία (μια διαδικασία που είχε προβλεφθεί εδώ κι έναν χρόνο σε περίπτωση μη εισόδου του Μελανσόν στον δεύτερο γύρο), που θα παραμείνει πάντως ανοικτή έως την Τρίτη 2 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής τα 440.000 μέλη της Ανυπότακτης Γαλλίας που έχουν δικαίωμα ψήφου σε αυτή την πλατφόρμα μπορούν να επιλέξουν το λευκό, την αποχή ή τον Μακρόν. Τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη, ωστόσο «δεν αποτελούν ‘γραμμή’ για τον δεύτερο γύρο», τόνισε ένας από τους εκπροσώπους του Μελανσόν, ο Αλέξης Κορμπιέρ, που ξεκαθαρίζει ότι «ποτέ εμείς δεν είπαμε πως η ψήφος στον Μακρόν ή τη Λεπέν είναι το ίδιο πράγμα».

Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Μακρόν. «Ξέρω τι θα κάνω, άλλωστε αυτό έκανα πάντα, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι ορισμένοι φίλοι δεν κάνουν το ίδιο πράγμα».

Το ΚΚΓ στην ανακοίνωσή του ξεκαθάριζε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ήττα της Λεπέν και τόνιζε την ανάγκη οικοδόμησης, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο, της νίκης στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου «σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις φιλελεύθερες επιλογές του Εμανουέλ Μακρόν καθώς και τις υπερ-αντιδραστικές δυνάμεις της Άκρας Δεξιάς και της Δεξιάς».

«Αναλαμβάνουμε όλες τις ευθύνες μας γιατί το ρίσκο της εκλογής της (σ.σ.: της Λεπέν) δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΚΓ Πιέρ Λοράν, καλώντας τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν «το μόνο ψηφοδέλτιο που δυστυχώς προτείνεται, χωρίς υπεκφυγές». Ο ίδιος έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα: αποκλεισμός της εκλογής της Λεπέν στο ύπατο αξίωμα, και μετά δουλειά προκειμένου να αποκτήσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή στις 11 και 18 Ιουνίου.

Τα ποσοστά του Μελανσόν «μαγιά» για τις βουλευτικές του Ιουνίου

Αυτή η στρατηγική μπορεί να στηριχθεί σε μία σταθερή βάση: το γεγονός της πολύ ισχυρής παρουσίας του Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που η Αριστερά κατάφερε να αποσπάσει τόσο υψηλό ποσοστό: 19,58% και 7 εκατομμύρια ψήφους. Σύμφωνα με ανθρώπους του επιτελείου του Μελανσόν, πρόκειται για ένα «άλμα» που μπορεί να διευρυνθεί...

«Το ποσοστό του υποψηφίου μας Ζαν Λικ Μελανσόν δημιούργησε μια σημαντική δυναμική αντίστασης και ανοικοδόμησης της ελπίδας για μια νέα Αριστερά» παρατήρησε ο Λοράν. Αυτή η νέα Αριστερά «είναι φορέας ενός νέου προγράμματος χειραφέτησης, αρθρώνοντας δημοκρατία, κοινωνική και οικολογική πρόοδο για την κοινωνία» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι, σε πόλεις που έχουν τοπικές αρχές, οι οποίες στηρίζονται από το ΚΚΓ ή το Μέτωπο της Αριστεράς, το ποσοστό του Μελανσόν ήταν γύρω στο 30%, δηλαδή 11 μονάδες περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Πέρα από τη διαπίστωση αυτή, τα ποσοστά του Μελανσόν παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον ενόψει των βουλευτικών εκλογών σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές και ηλικιακές κατηγορίες. Έτσι στις ηλικίες 18 έως 24 ετών ο Μελανσόν, ξαφνιάζοντας ακόμη και το επιτελείο του («δεν περιμέναμε τόσο καλό αποτέλεσμα» δήλωνε ο Νταβίντ Γκιρό, υπεύθυνος ζητημάτων νεότητας στην Ανυπότακτη Γαλλία), απέσπασε 30% των ψήφων ξεπερνώντας τη Λεπέν (21%), τον Μακρόν (18%) και τον Αμόν (10%).

Καμία επέλαση της Λεπέν στους νέους λοιπόν και παράλληλα μεγάλες προοπτικές ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Με την προϋπόθεση βέβαια να κερδηθεί καταρχήν το στοίχημα της συμμετοχής τους, καθώς παραδοσιακά αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. «Διαθέτουμε πλέον ένα στέρεο και διαρκές υπόβαθρο» τόνισε ο Γκιρό.

Την ίδια στιγμή μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Μελανσόν ήλθε πρώτος στους «μη ενεργούς», πέραν των συνταξιούχων, πολίτες με 25% έναντι 23% της Λεπέν, 20% του Μακρόν, 17% του Φιγιόν. Ενώ σε ό,τι αφορά τους εργάτες και τους υπαλλήλους ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας είναι δεύτερος με 24% -προηγείται η Λεπέν με 34% ενώ ο Μακρόν είναι πίσω από τον Μελανσόν με 16%. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι ο Μελανσόν απέσπασε 10 μονάδες παραπάνω σε σχέση με το 2012 σε αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων.

Τα ποιοτικά αυτά ευρήματα είναι ενδεικτικά της προοπτικής που υπάρχει για τη γαλλική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να οικοδομηθούν τα αναχώματα απέναντι σε Μακρόν και Ακροδεξιά. Όμως εκείνο που προέχει, όπως τονίζουν στο ΚΚΓ και στην Ανυπότακτη Γαλλία, είναι να ηττηθεί η Λεπέν στις 7 Μαΐου. Ένας αγώνας που δεν θα είναι μεν εύκολος, πρέπει όμως πάση θυσία να κερδηθεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL