Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κλείνει η πόρτα των Βρυξελλών για τον Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνει η πόρτα των Βρυξελλών για τον Ερντογάν

Ένα βήμα πιο μακριά από την Ε.Ε. κάνει κάθε ημέρα η τουρκική ηγεσία μετά και το αμφιλεγόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τη μια λέει ότι δεν θα περιμένει επ' αόριστον στο κατώφλι των Βρυξελλών και από την άλλη κλιμακώνει τις διώξεις στο εσωτερικό και τη στρατιωτική εμπλοκή σε Συρία και Ιράκ.

Η πόρτα της ένταξης θα κλείσει, προειδοποίησε χθες η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι τονίζοντας ότι δεν θα είχε νόημα να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν η χώρα υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα που εγκρίθηκαν με το πρόσφατο δημοψήφισμα. Την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις δημοκρατικές αξίες υπογράμμισαν επίσης οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν χαρακτήρισε προβληματική την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Χθες εκδόθηκαν ακόμη 3.200 εντάλματα σύλληψης για υπόπτους γκιουλενιστές, ανάμεσα στους οποίους εκατοντάδες αστυνομικοί. Μέχρι το απόγευμα είχαν συλληφθεί περισσότερα από 1.000 άτομα.

Βομβαρδισμοί σε Συρία και Ιράκ

Παράλληλα κλιμακώνονται οι επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον κουρδικών θέσεων στη Συρία και στο Ιράκ με δεκάδες θύματα μέσα στις τελευταίες δυο ημέρες. Το τουρκικό επιτελείο υποστήριξε ότι για τους βομβαρδισμούς αυτούς είχαν ειδοποιηθεί οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε συναίνεση και από τις δύο χώρες. Αλλά η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για "ανεπαρκή ενημέρωση", μόλις μία ώρα πριν από τους βομβαρδισμούς, που έθεσαν σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

"Αυτός δεν ήταν συντονισμός όπως θα περιμέναμε από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του ΙSIS" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τις τουρκικές επιδρομές απαράδεκτες, σημείωσε ότι παραβίασαν θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων μεταξύ των δυο κυβερνήσεων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL