Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Συμβούλιο της Ευρώπης / Συμβούλιο της Ευρώπης: Σε καθεστώς επιτήρησης η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο της Ευρώπης / Συμβούλιο της Ευρώπης: Σε καθεστώς επιτήρησης η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δέκα ημέρες έπειτα από την οριακή επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στο συνταγματικό δημοψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έθεσε την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης για παραβιάσεις των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας, που εκτόξευσε υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Συμβουλίου και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της μαζί του. Οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας θα συζητηθούν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το θέμα θα εξεταστεί επίσης στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή καθώς και στη σύνοδο κορυφής το σαββατοκύριακο.

Η πρόταση να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία εις βάρος της Άγκυρας εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ έναντι 45 κατά και 12 αποχών. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε τεθεί πάλι σε καθεστώς επιτήρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης την περίοδο 1996-2004. «Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την Τουρκία... υπό την καθοδήγηση μοχθηρών κύκλων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ντροπή για αυτό το όργανο, που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας» ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία «εξαπλώνονται με βία» σε όλη την Ευρώπη.

Ένα άλλο σημείο τριβής της Άγκυρας με την Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ παραμένει η γενοκτονία των Αρμενίων. Στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας, δηλώνοντας ότι αποδοκιμάζει και λυπάται βαθύτατα για τον δρόμο που παίρνει η Τουρκία. Δήλωση για την επέτειο έκανε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία. Αλλά ακόμα και η αναφορά Τραμπ σε "μεγάλη καταστροφή" προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο έκανε λόγο για λανθασμένη πληροφόρηση και αρμενική προπαγάνδα.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες την προσφυγή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να δεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε την προσφυγή με το επιχείρημα πως η απόφαση του Εκλογικού Συμβουλίου δεν αποτελεί διοικητική διαδικασία και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL