Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Γαλλία: Στα όρια του στατιστικού λάθους τα exit poll - Μάχη των τεσσάρων υποψηφίων δίνει η δεύτερη εκτίμηση της εταιρείας Ipsos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Στα όρια του στατιστικού λάθους τα exit poll - Μάχη των τεσσάρων υποψηφίων δίνει η δεύτερη εκτίμηση της εταιρείας Ipsos

Με τα βλέμματα στραμμένα στα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα βρίσκονται τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων στις γαλλικές εκλογές αφού ναι μεν όλα μετά την δημοσιόποίηση του δεύτερου κύματος των exit polls καταγράφονται ανατροπές αλλά και ποσοστά που κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Από τα πρώτα συμπεράσματα πάντως μετά την ανακοίνωση των  exit polls είναι δεδομένη η καταστροφική πορεία του σοσιαλιστικού κόμματος, η τεράστια άνοδος του υποψηφίου της αριστεράς και η μεγάλη συστράτευση γύρω από τον Μακρόν όλων των σημαντικών στελεχών των δύο παραδοσιακών κομμάτων που για πρώτη φορά δεν περνούν στον δεύτερο γύρο.

Τι  δίνουν τα exit poll

Εμ.Μακρόν και Μαρίν Λεπέν περνούσαν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία σύμφωνα με το πρώτη εκτίμιση στο exit poll της εταιρείας Ipsos  που συνεργάζεται με το γαλλικό δίκτυο France 24.

Ο Εμ.Μακρόν συγκέντρωνε τo 23,17% και η Μ.Λεπέν το 21,7%.

Ο Μελανσόν βρισκόταν στην τρίτη θέση με 19,5% ενώ το ίδιο ποσοστό έδινε η Ipsos  και στον Φρ.Φιγιόν.

Σύμφωνα με το ίδιο exit poll ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος συγκέντρωνε μόλις το 6,5%.

Όμως σύμφωνα με την δεύτερη εκτίμηση της ίδιας εταιρείας τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Marine Le Pen: 21.9%
François Fillon: 19.7%
Emmanuel Macron: 19.2%
Jean-Luc Mélenchon: 19.2%
Benoît Hamon: 6.2%

Μακρόν:Γυρνάμε σελίδα

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους πατριώτες να την υποστηρίξουν.

Ηρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλλαζονικές ελίτ, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Ζ.Μελανσόν μιλώντας στο κρατικό κανάλι σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει την Λεπέν ο υποψήφιος της Αριστεράς, αφού όπως επισημαίνουν και αρκετοί αναλυτές τα αποτελέσματα των exit polls  κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους.

https://twitter.com/LePG/status/856223585064677376https://twitter.com/StuartNorval/status/856210225824772096

Μακρόν και Λεπέν δίνουν και τα άλλα exit poll

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.

Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop .

Δημοσκόπηση KANTAR SOFRES δίνει τους Μακρόν και Λεπέν ισόπαλους στο 23%, μετέδωσε το δίκτυο TF1.

Μπ. Αμόν -Φιγιόν Ψηφίστε τον Μακρόν

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls  ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος που συγκέντρωσε ιστορικά χαμηλό ποσοστό (6,5%) κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Εμ.Μακρόν.

https://twitter.com/benoithamon/status/856209860752486400

Τον Εμ.Μακρόν στηρίζει δημοσίως πλέον και ο υποψήφιος της δεξιάς Φ.Φιγιόν όπως και πολλά κορυφαία στελέχη του συντηρητικού στρατοπέδου.

"Ιστορική στιγμή"

Ήδη τα μεγάλα δίκτυα μιλούν για ιστορικό αποτέλεσμα, αν επιβεβαιωθούν τα exit polls,  αφού για πρώτη φορά τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα δεν περνούν στον δεύτερο γύρο ενώ είναι εντυπωσιακή η άνοδος του αριστερού υποψηφίου Ζ.Λ.Μελανσόν

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ,FRANCE 24, Twitter,AFP,ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL