Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Τέσσερις υποψήφιοι για δύο θέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέσσερις υποψήφιοι για δύο θέσεις

Η ένοπλη επίθεση στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας άφησε, όπως ήταν επόμενο, έντονα τα σημάδια της στα τελευταία 24ωρα της προεκλογικής εκστρατείας. Όσο και αν η εξέλιξη φαίνεται να ευνοεί τους υποψήφιους του "νόμου και της τάξης" και της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, οι δημοσκοπήσεις και ο υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων προμηνύουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση.

Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, φαβορί του πρώτου γύρου των εκλογών παραμένει ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, με τους υπόλοιπους υποψηφίους να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Η δημοσκόπηση της Ipsos / Sopra / Steria δίνει στον πρώην υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ ποσοστό 24% έναντι 22% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 19% ο υποψήφιος της παραδοσιακής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η μέτρηση της Opinionway δίνει μικρότερο προβάδισμα στον Μακρόν. Τον εμφανίζει στο 23% με τη Λεπέν να ακολουθεί με 22%. Ο Φιγιόν εμφανίζεται ελαφρά ανεβασμένος στο 21% και ο Μελανσόν υποχωρεί στο 18%. Με βάση όλα τα πιθανά σενάρια των δημοσκοπήσεων, η υποψήφια της Ακροδεξιάς χάνει στον δεύτερο γύρο ανεξάρτητα από τον υποψήφιο με τον οποίον θα αναμετρηθεί.

Η φονική επίθεση κατά του Γάλλου αστυνομικού στα Ηλύσια Πεδία πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι υποψήφιοι βρίσκονταν στο στούντιο για να συμμετάσχουν στο τελευταίο ντιμπέιτ του πρώτου γύρου. Ορισμένοι καταδίκασαν αμέσως την επίθεση, ενώ άλλοι περίμεναν να ενημερωθούν πλήρως για τις εξελίξεις. Ο Φιγιόν, ο οποίος μίλησε τελευταίος, είχε τη δυνατότητα να αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο της ομιλίας του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σε μια προφανή, μάλιστα, προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το κλίμα που προκάλεσε η νέα τρομοκρατική επίθεση, ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς τόνισε ότι "δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η προεκλογική εκστρατεία" και ακύρωσε τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για τη χθεσινή ημέρα. Το ίδιο έκανε τόσο ο Μακρόν όσο και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.

Αντιθέτως, ο υποψήφιος της "Ανυπότακτης Γαλλίας" Ζαν Λικ Μελανσόν συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του κλείνοντας τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα στην πολυσύχναστη συνοικία Μενιλμοντάν μαζί με τον ηγέτη του ισπανικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL