Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γαλλία: Το τελευταίο ντιμπέιτ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Το τελευταίο ντιμπέιτ...

Την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σηματοδότησε το τελευταίο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ που άρχισε να μεταδίδεται στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας από το κρατικό δίκτυο France 2 με τη συμμετοχή των συνολικά 11 υποψηφίων. Ήταν η τελευταία μεγάλη τηλεοπτική εμφάνισή τους πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της Κυριακής, κυρίως βεβαίως για τους τέσσερις που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και κονταροχτυπιούνται για μία θέση στον δεύτερο γύρο: Τον Εμανουέλ Μακρόν, τη Μαρίν Λεπέν, τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Ζαν Λικ Μελανσόν. Οι όροι του ντιμπέιτ ήταν κι αυτοί "γαλλικού τύπου" με τον κάθε υποψήφιο να έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά σε πρώτη φάση "για να πείσει" το κοινό "ανακρινόμενος" από τους δημοσιογράφους Νταβίντ Πουζαντάς και Λέα Σαλαμέ. Μετά την πρώτη τους αυτή εμφάνιση, είχαν ακόμη δυόμιση λεπτά για να μιλήσουν, ούτε όμως και σε αυτή τη φάση επιτρέπονταν να διατυπώσουν ερωτήματα ο ένας στον άλλο.

Η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως περνά στον δεύτερο γύρο, αν και τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά της μειώνονται, όπως και αυτά του εκφραστή του "νεοφυούς" Κέντρου Μακρόν, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν και στους δύο περίπου 23% (της πρόθεσης ψήφου). Ο Φιγιόν της παραδοσιακής Δεξιάς, "ξαναβαπτισμένης" από τον Σαρκοζί σε "Ρεπουμπλικανούς", που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, και ο υποψήφιος της Αριστεράς Μελανσόν εμφανίζονται περίπου στο 20%. Ωστόσο, όποιος και να είναι ο αντίπαλος της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου φαίνεται πως χάνει σίγουρα. Μάλιστα, χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris Interactive Poll έδινε στον Μελανσόν άνετη νίκη με 60% (!) έναντι της Λεπέν και 58% έναντι του Φιγιόν στον β' γύρο. Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατούσε έναντι της Λεπέν με 66%, αλλά και του Φρανσουά Φιγιόν με 68%. Σύμφωνα με την ίδια αυτή δημοσκόπηση, ο Μακρόν θα νικούσε και τον Μελανσόν με ποσοστό 60%, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν θα επικρατούσε της Λεπέν στον β' γύρο με 58%.

Ο πρώτος γύρος θεωρείται ιδιαίτερα αμφίρροπος, καθώς μέχρι στιγμής οι προβλέψεις των δημοσκόπων κινούνται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους, ενώ η αποχή αναμένεται να είναι αυξημένη και σχεδόν το 30% των ψηφοφόρων λένε ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν. Αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και ο Νόαμ Τσόμσκι, ξεκίνησαν προχθές εκστρατεία μέσω Διαδικτύου με τίτλο «Γαλλία, σε παρακαλούμε μην επαναλάβεις την τραγωδία Κλίντον εναντίον Τραμπ», καλώντας ουσιαστικά τους Γάλλους να ψηφίσουν Μελανσόν.

"Παρέμβαση" εκδηλώθηκε χθες και από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που προειδοποίησε πως μια νίκη της Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα δημιουργούσε "μείζονα αναταραχή" και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Το ευρωπαϊκό σχέδιο προσέφερε προστασία από τη φρίκη του πολέμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό" είπε η Λαγκάρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL