Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Βρετανία / Βρετανία: Η Βουλή "σφραγίζει" τις πρόωρες εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Η Βουλή "σφραγίζει" τις πρόωρες εκλογές

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου. Η πρόταση εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, έναντι μόλις 13 κατά.

Η πρόταση ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές των Συντηρητικών και τους περισσότερους βουλευτές των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Εναντίον ψήφισαν μόλις εννέα βουλευτές των Εργατικών, ένας βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και τρεις ανεξάρτητοι. Για να περάσει η πρόταση της πρωθυπουργού, χρειαζόταν τη στήριξη των δύο τρίτων των συνολικά 650 μελών του Κοινοβούλιου.

Στην ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, η Μέι ζήτησε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως οι εκλογές είναι η λύση σε μια ενδεχόμενη αστάθεια που θα φέρει το Brexit. "Πιστεύω ότι αυτή είναι στιγμή τεράστιας εθνικής σημασίας και θα πρέπει να υπάρχει ενότητα και όχι διχόνοια. Γι' αυτό είναι σωστό και υπεύθυνο όλοι να ψηφίσουν υπέρ των εκλογών" τόνισε.

Την ίδια ώρα, στο, χώρο της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέρριπτε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Guardian”, την πρόταση των Πράσινων για τη συγκρότηση μιας Προοδευτικής Συμμαχίας (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι).

Στην έκκλησή τους, οι συμπρόεδροι του κόμματος Κάρολιν Λούκας και Τζόναθαν Μπάρτλεϊ τονίζουν ότι η εκλογική συνεργασία των κεντροαριστερών κομμάτων αποτελεί τον μοναδικό τρόπο "να εμποδιστούν οι Τόρις από το να καταστρέψουν τη χώρα για τις επόμενες γενιές". Οι Εργατικοί, που έχουν απορρίψει και στο παρελθόν την πρόταση, επιβεβαίωσαν πάντως και χθες μέσω εκπροσώπων τους ότι το κόμμα "θα δώσει μάχη για κάθε έδρα σε αυτές τις εκλογές".

Τέλος, στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν εξέφραζε την εκτίμηση ότι οι "πραγματικές διαπραγματεύσεις" για το Brexit θα ξεκινήσουν μετά τη διεξαγωγή των βρετανικών εκλογών. "Ο πρόεδρος θεωρεί πως οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Άρθρο 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν μετά τις προβλεπόμενες για την 8η Ιουνίου εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL