Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Η Μέι ποντάρει στον "αέρα" του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μέι ποντάρει στον "αέρα" του Brexit

Μια ακόμη κρίσιμη αναμέτρηση αποκτά το εκλογικό καλεντάρι της φετινής χρονιάς στην Ευρώπη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου, ανάμεσα δηλαδή στις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές.

Όπως εξήγησε η Μέι στο διάγγελμα που απηύθυνε χθες το μεσημέρι από την είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στρητ, η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί "τον μοναδικό τρόπο για να διασφαλιστούν η βεβαιότητα και η σταθερότητα τα επόμενα χρόνια". Δεν απέφυγε φυσικά να επικαλεστεί και τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε. ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να συνεχιστούν έως το 2020, όταν δηλαδή θα έληγε υπό κανονικές συνθήκες η θητεία της.

Μέχρι σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέκρουε σταθερά το αίτημα πολλών στελεχών του κόμματός της να προκηρύξει εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ενισχύσουν την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Τόρις, να βυθίσουν σε ακόμη βαθύτερη κρίση τους Εργατικούς και να δώσουν πολιτική νομιμοποίηση σε μια πρωθυπουργό που αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Κάμερον χωρίς να κερδίσει εκλογές.

"Η Βρετανία χρειάζεται εκλογές και τις χρειάζεται τώρα" αποφάνθηκε ωστόσο χθες η Μέι σημειώνοντας ότι κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα "πρόσφατα και διστακτικά". Καθοριστική για την απόφασή της στάθηκε μάλλον η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία μέσα στο σαββατοκύριακο.

Με βάση τη μέτρηση του YouGov οι Συντηρητικοί έχουν αποκτήσει τεράστιο προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έναντι του ιστορικού αντιπάλου τους, των Εργατικών, που βρίσκονται στα πρόθυρα της διάσπασης μετά την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία και τις επανειλημμένες προσπάθειες της δεξιάς πτέρυγας να τον ανατρέψει.

Πιο συγκεκριμένα οι Τόρις εμφανίζονται να προηγούνται των Εργατικών με 44% έναντι 23%. Ακολουθούν με 12% οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το ξενοφοβικό UKIP με 10%. Στο ερώτημα ποιος θα αποτελούσε τον καλύτερο πρωθυπουργό τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της σημερινής πρωθυπουργού: 50% "ψηφίζουν" τη Μέι, ενώ ο Κόρμπιν υποστηρίζεται μόλις από το 14%.

Είναι προφανές ότι, με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Τόρις θα μπορούσαν να διευρύνουν με άνεση τη σημερινή ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 17 εδρών. Από την άλλη καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο τελευταίος πολιτικός που έβαλε ένα τόσο ριψοκίνδυνο στοίχημα βασιζόμενος στην πολιτική συγκυρία και τις προβλέψεις των δημοσκόπων ήταν ένας ακόμη πρωθυπουργός των Συντηρητικών, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τελικά αποχώρησε από την πολιτική μετά την ταπεινωτική ήττα του στο περσινό δημοψήφισμα.

Με βάση τη βρετανική νομοθεσία η πρωθυπουργός δεν μπορεί να προκηρύξει η ίδια πρόωρες εκλογές. Έτσι η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει σήμερα Τετάρτη για την πρόταση της. Προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή της Μέι θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που δεν αναμένεται να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποδέχτηκε θετικά την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού "να δώσει στον βρετανικό λαό την ευκαιρία να εκλέξει μια κυβέρνηση που θα βάζει μπροστά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας".

Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης διαβεβαίωναν την ίδια ώρα ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την προσφυγή στις κάλπες, ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έκανε λόγο για έναν εσφαλμένο υπολογισμό που θα δώσει στους Σκωτσέζους "την ευκαιρία να απορρίψουν τη στενή διχαστική ατζέντα" του Λονδίνου.

Αρκετά μετρημένες ήταν οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από το αρχικό "μούδιασμα" που προκάλεσε η ανακοίνωση της Μέι. "Ήταν ο Χίτσκοκ που σκηνοθέτησε το Brexit: πρώτα ένας σεισμός και η ένταση κλιμακώνεται" σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, o οποίος αργότερα δήλωσε ότι είχε μια "καλή" τηλεφωνική συζήτηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ο Γκι Φερχόφσταντ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εκτίμησε από την πλευρά του ότι οι Βρετανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πρόωρες εκλογές για να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το είδος των σχέσεων που επιθυμούν να έχει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές θα προσδώσουν μεγαλύτερη "σαφήνεια" στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL