Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Η Ιταλία περιορίζει το άσυλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ιταλία περιορίζει το άσυλο

Για να επισπεύσει τους επαναπατρισμούς, τις απελάσεις και την κατάργηση στην πράξη της έφεσης στην απόρριψη ασύλου, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για να περάσει από τη Βουλή τον νόμο Μινίτι και Ορλάντο με 240 ψήφους υπέρ, 176 κατά και 12 αποχές, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε παρέμβαση της αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής ή διαμέσου τροποποιήσεων μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της διορίας των 60 ημερών για τη μετατροπή του πρωθυπουργικού διατάγματος σε νόμο.

O υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος διεκδίκησε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και διεκδικεί την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στις προκριματικές εκλογές στις 30 Απριλίου, κατέθεσαν τον νόμο με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της διεθνούς προστασίας καθώς και μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Στην ουσία επισπεύδονται οι διαδικασίες απέλασης των ατόμων που ζητούν άσυλο και αυτών που βρίσκονται στην Ιταλία χωρίς άδεια παραμονής.

Με τον νέο νόμο όσοι ζητούν άσυλο δεν μπορούν στην πράξη να κάνουν έφεση σε περίπτωση απόρριψης, καταργείται η ακρόαση από δικαστή, διευρύνεται το δίκτυο των κέντρων κράτησης μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής και εισάγεται η εθελοντική εργασία των μεταναστών. Ο νέος νόμος επιδεινώνει και τις διαδικασίες απόφασης του δικαστή για τη χορήγηση ή μη ασύλου, αφού αντί μιας ακροαματικής διαδικασίας θα αποφασίζει για την αίτηση ασύλου κοιτώντας το βίντεο από την κατάθεση ασύλου του αιτούντος στην αρμόδια τοπική επιτροπή!

Ο νόμος δεν προβλέπει καμία ακροαματική διαδικασία του αιτούντος άσυλο και δεν προβλέπονται ερωτήσεις από την πλευρά του δικαστή. Τα Κέντρα Ταυτοποίησης και Απέλασης μεταναστών CIE θα μετονομαστούν σε Διαρκή Κέντρα Επαναπατρισμού CPR και από 4 θα φθάσουν στα 20, ένα για κάθε περιφέρεια, με ανώτατο όριο να φιλοξενούν 1.600 άτομα. Σύμφωνα με τον Μινίτι τα κέντρα θα φιλοξενούν το πολύ 100 - 150 άτομα και θα είναι κοντά στα αεροδρόμια.

Εναντίον του νόμου τοποθετήθηκαν οι μεγάλες οργανώσεις της Αριστεράς και του καθολικού κόσμου ARCI και ACLI, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL, κοινωνικά κέντρα, η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, η Κομμουνιστική Επανίδρυση, η Ιταλική Αριστερά, οι Ριζοσπάστες και εκατοντάδες σύλλογοι και οργανώσεις στήριξης μεταναστών και προσφύγων. Ορισμένοι συνταγματολόγοι κατήγγειλαν ότι ο νόμος παραβιάζει τόσο το ιταλικό σύνταγμα όσο και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αύξηση 30% στις ροές

Από την πλευρά της η Frontex ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 30% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 για να φθάσουν τα 10.800 άτομα, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του έτους να έχουν φθάσει στην Ιταλία 24.250 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Frontex από τον διάδρομο της Ελλάδας και της Μεσογείου πέρασαν στην Ιταλία 1.690 άτομα, κατά 6% περισσότερα πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας.

Ο ρατσιστής Ντι Μάιο

To κλίμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καλλιέργησε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής και «υποψήφιος» πρωθυπουργός του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο υποστηρίζοντας διαμέσου των κοινωνικών δικτύων ότι «η Ιταλία εισήγαγε από τη Ρουμανία το 40% των εγκληματιών της, ενώ η Ρουμανία εισάγει από την Ιταλία τις επιχειρήσεις και τα κεφάλαιά μας... Τι μπίζνα αυτή η Ε.Ε.! Εμείς προσελκύουμε εγκληματίες, ενώ οι επιχειρήσεις μας το σκάνε εκεί όπου τα δικαστικά συστήματα είναι πιο επαρκή, όπως στη Ρουμανία!».

Η πιο σκληρή ίσως απάντηση στον Ντι Μάιο έφθασε από τον Τζιάνι Πιτέλα: «Ντι Μάιο, τι ηλιθιότητα είναι αυτή! Πώς μπορεί ένας σημαντικός εκπρόσωπος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της Βουλής να επιδίδεται σε ηλιθιότητες αυτού του είδους εναντίον ενός ολόκληρου λαού, του ρουμανικού, που προσέφερε στην Ιταλία πολλά στο ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Δεν πρόκειται για ρατσισμό, αλλά για την άγνοια ενός αγροίκου. Ντι Μάιο, άρχισε να ξαναμελετάς. Λυπήσου μας με το καθημερινό σου φεστιβάλ ηλιθιοτήτων» απάντησε ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL