Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γερμανία / Γερμανία: Το μετέωρο βήμα του Σουλτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Το μετέωρο βήμα του Σουλτς

Αν και ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά στη Γερμανία, κυρίως λόγω της αναπάντεχης κινητικότητας που έφερε στο εξαιρετικά στάσιμο πολιτικό σκηνικό η επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών να κατεβάσουν υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς, είναι ασαφές για την ώρα πώς διαμορφώνεται η προεκλογική ατζέντα. Μια ματιά στις βραδινές πολιτικές εκπομπές στην τηλεόραση δείχνει ότι για την ώρα τα μίντια έχουν αποφασίσει να βάλουν σ’ αυτήν το θέμα των ανισοτήτων και του φόβου της φτώχειας. Όλοι μιλάνε για την ψαλίδα που ανοίγει μεταξύ φτωχών και πλουσίων, μεταξύ “κοινών” εργαζόμενων και μάνατζερ, για τη -νόμιμη- φοροαποφυγή, για τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στον κόσμο της εργασίας, για τα όλο και πιο ακριβά ενοίκια στα κέντρα των πόλεων, για τις δραματικές καθυστερήσεις στον σχεδιασμό προσιτής κοινωνικής κατοικίας, για το μέλλον των συντάξεων.

Το πεδίο αυτό μοιάζει σε πρώτη ανάγνωση πολύ ευνοϊκό για μια κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία, αφού ουσιαστικά πρόκειται για την ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και της Αριστεράς για “κοινωνική δικαιοσύνη”. Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ δεν παρακολουθούν τη συζήτηση με σταυρωμένα τα χέρια, έχουν βγάλει από το συρτάρι την παλιά προεκλογική τακτική -από το μακρινό 1994- της “κόκκινης κάλτσας”. Τότε είχαν φροντίσει να απευθυνθούν στα συντηρητικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν με φόβο καθετί αριστερό, και να πλασαριστούν ως η δύναμη που εγγυάται ότι θα αποτρέψει “επικίνδυνα κόκκινα πειράματα”.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μια τέτοια καμπάνια από το παρελθόν μπορεί να πετύχει το 2017, ωστόσο, σε κάποιους τομείς η γερμανική κοινωνία παραμένει ευεπίφορη στις συντηρητικές λύσεις. Κι ένας τέτοιος τομέας είναι αυτός της ασφάλειας, ο οποίος εμμέσως συνδέεται και με το προσφυγικό. Δεν είναι τυχαίες οι κόντρες μεταξύ “προοδευτικών” και “συντηρητικών” κρατιδίων -ανάλογα με το ποιος κυβερνάει σε τοπικό επίπεδο- για το ποιανού οι διωκτικές αρχές έχασαν από τα μάτια τους τον Τυνήσιο που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με τον ομοσπονδιακό δεξιό υπουργό Εσωτερικών να κατηγορεί τις αρχές της “κοκκινοπράσινης” Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρές στις απελάσεις τους.

Πάντως, τα “κανονικά” κόμματα αποφεύγουν για την ώρα να σηκώσουν πολύ τους τόνους στο προσφυγικό, αφενός διότι δεν θέλουν να παγιδευτούν στην ακροδεξιά ατζέντα, που ευνοεί την “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), αφετέρου διότι το προσφυγικό αυτήν τη στιγμή και δεν αποτελεί πρόβλημα στη χώρα και έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, φαίνεται να εξανεμίζεται η δυναμική του AfD, που το φθινόπωρο έφερνε χορταστικά διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και στις τοπικές εκλογές και τώρα μετά βίας πιάνει το 8%. Ωστόσο, ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα.

Επιπλέον, και μόνο η πιθανότητα να τρομάξουν τον Γερμανό ψηφοφόρο με μια σαφή στροφή προς τα αριστερά έχει κάνει τον Μάρτιν Σουλτς και το SPD να αποφεύγουν να μιλούν για την προοπτική μιας μετεκλογικής συμμαχίας με το κόμμα της Αριστεράς και να φλερτάρουν και με τους Φιλελεύθερους (FDP) που νεκρανασταίνονται, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις. Ο Σουλτς θέλει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, κι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το “κλειδί” είναι η πρωτιά, η οποία για την ώρα παίζεται - ωστόσο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Κι ο πρώτος, ο Σουλτς ή η Μέρκελ μπορεί να διαλέξει, αφού τόσο οι -αποδυναμωμένοι- Πράσινοι όσο και το FDP είναι έτοιμοι για όλα. Όσο για την Αριστερά, η οποία και χάρη στην αποστασιοποίηση του SPD διατηρεί το ποσοστό της -στο 9%-, κατ’ αρχήν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πολιτική αλλαγή, εάν το επιτρέψουν τα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL