Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Συναγερμό στη Στοκχόλμη προκαλεί η νέα επίθεση με φορτηγό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναγερμό στη Στοκχόλμη προκαλεί η νέα επίθεση με φορτηγό

Μετά το Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη, ήταν η σειρά της φιλήσυχης Στοκχόλμης να συγκλονιστεί από ένα τυφλό, τρομοκρατικό χτύπημα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστο δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας χθες το απόγευμα.

"Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση" τόνισε αμέσως ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν, προσθέτοντας πως όλα παραπέμπουν σε "τρομοκρατικό χτύπημα" και ότι ένας ύποπτος συνελήφθη. H σουηδική αστυνομία διέψευσε πάντως ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας που εμφανίζει έναν άνδρα με μαύρη κουκούλα να διαφεύγει από τον τόπο της επίθεσης. Ανακοίνωσε επίσης ότι υπήρξαν πληροφορίες για πυροβολισμούς σε άλλη περιοχή της πόλης, που την υποχρέωσαν να εκκενώσει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Το φορτηγό που παρέσυρε τους περαστικούς στον πεζόδρομο Drottninggatan, προτού πέσει στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος Ahlens, είχε κλαπεί λίγες ώρες νωρίτερα από σουηδική ζυθοποιία κατά τη διάρκεια παράδοσης εμπορευμάτων, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Η σουηδική πρωτεύουσα τέθηκε αυτομάτως σε κατάσταση συναγερμού, με τις αρχές να υψώνουν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους, να κλείνουν το δίκτυο του μετρό και να απευθύνουν εκκλήσεις για την αποφυγή μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης.

Η επίθεση θυμίζει τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια. Σε όλες αυτές τις επιθέσεις, τα θύματα ήταν πεζοί που περπατούσαν σε πολυσύχναστους δρόμους και τα "όπλα" ήταν οχήματα τα οποία είχαν κλαπεί ή ενοικιαστεί από τους δράστες. Την ευθύνη και για τα τρία τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, χωρίς πάντως να υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν και εκείνη που τα σχεδίασε.

Παρ’ ότι η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί στους πολέμους στη Συρία και στο Ιράκ, η χώρα αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές στρατολόγησης για το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας. Δύο μήνες πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει διεθνώς τη θυμηδία όταν αναφέρθηκε σε μια ανύπαρκτη τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία.

Η τελευταία φορά που η σκανδιναβική χώρα έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ήταν το 2010, όταν ένας Σουηδός ιρακινής καταγωγής πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο κέντρο της Στοκχόλμης χάνοντας τη ζωή του, αλλά χωρίς να προκαλέσει άλλα θύματα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία, υπογραμμίζοντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι "μια επίθεση εναντίον όλων". Τη συμπαράσταση τους εξέφρασαν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα βαθιά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας καταδίκασε την "απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL