Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Η ΕΤΑ να μην περιμένει αντάλλαγμα λόγω αφοπλισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΤΑ να μην περιμένει αντάλλαγμα λόγω αφοπλισμού

Σήμερα τίθεται σε ισχύ ο αφοπλισμός που έχει εξαγγείλει μονομερώς η ΕΤΑ, ωστόσο η κυβέρνηση της Μαδρίτης έσπευσε να προειδοποιήσει από την προηγούμενη ημέρα ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση δεν έχει "τίποτα να περιμένει" σαν αντάλλαγμα.

"Ας γνωρίζει η ETA πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση. Δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα, κανένα πολιτικό όφελος" τόνισε ο Ινίγο Μέντεθ Ντε Βίγο, υπουργός Πολιτισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

"Ας αφοπλιστεί, ας διαλυθεί, ας ζητήσει συγγνώμη και [ας] βοηθήσει να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα που δεν έχουν διαλευκανθεί" πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της δεξιάς κυβέρνησης για την οργάνωση, στη δράση της οποίας αποδίδονται 829 θάνατοι στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών ένοπλου αγώνα.

Η ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία στα βασκικά), ανέφερε σε επιστολή που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως η "ημέρα του αφοπλισμού" θα είναι το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανακοίνωση του Γάλλου Γάσκου περιβαλλοντικού ακτιβιστή Τσετς Ετσεβερί και της περιφερειακής βασκικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην οργάνωση, θα παραδοθούν πληροφορίες στις γαλλικές αρχές που θα τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τις αποθήκες όπλων της. Ιδρυθείσα το 1959, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του φρανκισμού, η ETA, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας.

Η βασκική οργάνωση ζητεί να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τα περίπου 360 μέλη της που παραμένουν φυλακισμένα στην Ισπανία και τη Γαλλία και αμνηστία για όσα ζουν στην παρανομία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 30 περίπου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γαλλία και την Ισπανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL