Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ρωσία / Ρωσία: Τρόμος στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία / Ρωσία: Τρόμος στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Διπλή βομβιστική επίθεση σε ώρα αιχμής με όσο το δυνατό περισσότερα θύματα είχαν σχεδιάσει οι δράστες του μακελειού στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης χθες το μεσημέρι, που ξύπνησε τις μνήμες από το μπαράζ επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας πριν από εφτά χρόνια. Τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα εάν είχε εκραγεί ο δεύτερος μηχανισμός που ανακαλύφθηκε λίγο μετά την έκρηξη της πρώτης βόμβας.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 50, ανάμεσα τους παιδιά, μοιάζει έργο εξτρεμιστών ισλαμιστών και ίσως σηματοδοτεί την αρχή νέου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων. Το πολύνεκρο χτύπημα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που εξυπηρετεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια επιβάτες κάθε ημέρα, είχε επιπλέον και έναν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συνέπεσε με την επίσκεψη στην πόλη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για συνέδριο με θέμα τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Η βόμβα εξερράγη στις τρεις παρά είκοσι το μεσημέρι τοπική ώρα, καθώς ο συρμός κινούταν μεταξύ των σταθμών της Σενάγια Πλόσαντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου. Ο οδηγός του τρένου δεν φρέναρε μέσα στο τούνελ αλλά συνέχισε μέχρι τον επόμενο σταθμό. Οι διασώστες απομάκρυναν από τα συντρίμμια δεκάδες τραυματίες, περίπου 25 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση. Ο μηχανισμός περιείχε καρφιά για να προκληθούν πολλά θύματα. Ακόμη μία βόμβα, που δεν είχε εκραγεί, ανακαλύφθηκε στη στάση Πλόσαντ Βοστάνια και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς. Ρωσικά ΜΜΕ παρουσίασαν τη φωτογραφία ενός άνδρα με μούσι και φέσι, ο οποίος φέρεται ότι τοποθέτησε τη μία βόμβα, ενώ οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα.

Ο πρόεδρος Πούτιν συνέχισε το πρόγραμμά του και μετέβη στη Λευκορωσία, από όπου δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν την υπόθεση. Μετά την επίθεση αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς και στους σταθμούς, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας διέταξε ενίσχυση των μέτρων σε όλα τα αεροδρόμια. Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη.

Τον Μάρτιο του 2010 σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι από διπλή επίθεση καμικάζι στο μετρό της Μόσχας, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε γίνει βομβιστική επίθεση σε αμαξοστοιχία εξπρές που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα- Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν 130. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει ο Τσετσένος πολέμαρχος και αρχηγός του λεγόμενου Εμιράτου του Καυκάσου Ντόκου Ουμάροφ, ο οποίος πέθανε το 2013.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τον φίλο ρωσικό λαό και την ηγεσία του. “Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης της Ρωσίας, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε το τραγικό και αποτρόπαιο γεγονός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL