Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο "πόλεμος" του Γιβραλτάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "πόλεμος" του Γιβραλτάρ

Εθνικιστική υστερία, αυτοκρατορικός μεγαλοϊδεατισμός, ψυχροπολεμική ρητορική βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη σύγχρονη Βρετανία του Brexit και του διάχυτου λαϊκισμού, με το κατεστημένο του Ουέστμινστερ να αντιδρά σπασμωδικά στην προοπτική να δει το τελευταίο απομεινάρι του "ένδοξου" αποικιοκρατικού παρελθόντος του στην Ευρώπη, το Γιβραλτάρ, να αντιμετωπίζει αναπόφευκτα τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Όλοι οι γνήσιοι εκφραστές του αγγλικού εθνικιστικού "Εγώ" -λαϊκός Τύπος, αντιευρωπαϊκό λόμπι, Τόρηδες βουλευτές- έσπευσαν το Σαββατοκύριακο να επιτεθούν με πολεμικές ιαχές κατά της Ισπανίας αντιδρώντας στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να αναγνωριστεί στη Μαδρίτη δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit που παρουσίασε την Παρασκευή ο Τουσκ, μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ένωση, καμία συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών δεν θα εφαρμοστεί στον θύλακο του Γιβραλτάρ χωρίς προηγούμενη διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία.

Την Κυριακή ένας από τους "βαρόνους" των Συντηρητικών, ο πρώην αρχηγός του κόμματος Μάικλ Χάουαρντ, σε συνέντευξή του στο Sky News, το κανάλι του brexiter μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, διακήρυξε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι "θα πολεμήσει" για να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ όπως το 1982 η Μάργκαρετ Θάτσερ πολέμησε για να προστατέψει τα Νησιά Φώκλαντ "από μια άλλη ισπανόφωνη χώρα"...

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ήταν η 35η επέτειος από το ξέσπασμα του πολέμου που έφερε αντιμέτωπες τις δυνάμεις της Βρετανίας και της Αργεντινής στον Νότιο Ατλαντικό για τη διεκδίκηση των διαφιλονικούμενων νησιών. Στο ίδιο ψυχροπολεμικό μοτίβο, η “Telegraph” φιλοξένησε στο site της δηλώσεις του απόστρατου ναυάρχου Κρις Πέρι, σύμφωνα με τον οποίο το βρετανικό ναυτικό μπορεί να νικήσει την Ισπανία στην περίπτωση μιας πολεμικής σύγκρουσης.

"Μπορούμε να ακρωτηριάσουμε την Ισπανία μεσοπρόθεσμα και νομίζω πως οι Αμερικανοί θα μας υποστηρίξουν" δήλωσε επί λέξει ο Βρετανός ναύαρχος. Ένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, "διαβεβαίωσε" με τη σειρά του πως η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη "να πάει ώς το τέλος του δρόμου" για να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Γιβραλτάρ στην αυτοδιάθεση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έκπληξη και δυσφορία στη Μαδρίτη. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε "έκπληκτος" με τον επιθετικό τόνο του Λονδίνου και ζήτησε να επανέλθει η ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών. «Η ισπανική κυβέρνηση είναι λιγάκι έκπληκτη από τον τόνο των δηλώσεων που έρχονται από τη Βρετανία, μία χώρα γνωστή για την αυτοκυριαρχία της» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός. "Φαίνεται πως κάποιοι χάνουν την ψυχραιμία τους" συμπλήρωσε με νόημα.

Σεβόμενη πάντως τα προσχήματα, η κυβέρνηση Μέι κράτησε αποστάσεις από τον θόρυβο διαμηνύοντας πως θα περιμένει έως το τέλος του μήνα για να μάθει σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφώνησαν τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το Γιβραλτάρ στις συνομιλίες για το Brexit.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιχείρησε μάλιστα να αμβλύνει τον αντίκτυπο των δηλώσεων Χάουαρντ λέγοντας πως απλά δείχνουν "την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του Γιβραλτάρ και την κυριαρχία του». Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιλαμβάνει την αποστολή ναυτικής δύναμης, όπως έκανε η Βρετανία στην περίπτωση των Φόκλαντ, δήλωσε: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL