Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Brexit: 22 Μαΐου το "εναρκτήριο λάκτισμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: 22 Μαΐου το "εναρκτήριο λάκτισμα"

Στις 22 Μαΐου θα δοθεί το "εναρκτήριο λάκτισμα" στο "ματς" του Brexit με την έναρξη της επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας κάτι που αφήνει χρονικό περιθώριο στο Λονδίνο μικρότερο των 18 μηνών για να πετύχει τον συμβιβασμό που θέλει με τις Βρυξέλλες. Στο υπόμνημα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθίσταται απολύτως σαφές ότι πρώτα θα υπάρξει «επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση και μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Ο Σόιμπλε πάντως έριξε το "σύνθημα" για σκληρό παζάρι με το Λονδίνο διαμηνύοντας πως "δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις" και προειδοποιώντας πως η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασπάσει το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο. Οι πληροφορίες που διαρρέουν από τον στενό ευρωπαϊκό κύκλο δείχνουν πως και οι Βρυξέλλες επιζητούν έναν συμβιβασμό, την ίδια ώρα όμως ετοιμάζονται και για "πόλεμο" αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επεξεργάζονται plan B για την περίπτωση που αποτύχει η διαδικασία της συντεταγμένης εξόδου της Βρετανίας.

Σύμφωνα με χτεσινές δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Brexit στις 22 Μαΐου. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα για να εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές των "27", ενώ οι όποιες συνομιλίες πριν από την ημερομηνία αυτή, θα αφορούν μόνο διαδικαστικά ζητήματα και όχι θέματα ουσίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, παρόλο που η Ένωση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού με τους Βρετανούς, θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει τα "κατάλληλα μέτρα" για την πιθανότητα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Χθες, ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε το υπόμνημα του για τη βασική στρατηγική των "27" απέναντι στο Brexit ξεκαθαρίζοντας πως για να "ξεκλειδώσουν" οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιτευχθεί "επαρκής πρόοδος" στο θέμα του "διαζυγίου". Στο κείμενο καθορίζονται οι πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης καθώς και η πρόβλεψή της για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζήτημα που έχει ήδη προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το κείμενο, οι "27" επιθυμούν μια «βαθμηδόν προσέγγιση» και θέλουν το αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην επίτευξη συμφωνίας για τη βρετανική αποχώρηση.

Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί κάπως ο εκνευρισμός, οι δύο πλευρές έκαναν χτες δηλώσεις καλών προθέσεων εκφράζοντας την πεποίθηση τους ότι το ζήτημα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. "Οι εταίροι μας είναι σώφρονες και ειλικρινείς και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ως αντικείμενο παζαριού", είπε ο Τουσκ. Από την πλευρά του και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε την «άνευ όρων» και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Κατάινεν: Μεγαλύτερες επενδύσεις στα φτωχότερα μέλη της Ευρωζώνης

Μεγαλύτερες επενδύσεις στα φτωχότερα μέλη της Ευρωζώνης στη μετα-Brexit εποχή υποσχέθηκε χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν με τον "όρο", όπως είπε, ότι θα μειώσουν τους "επικίνδυνους δεσμούς" μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η πολιτική οικογένεια του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στην οποία ανήκει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης. Το ΕΛΚ είναι περισσότερο ανοιχτό στην «επενδυτική δυναμικότητα», εξήγησε ο Κατάινεν στηρίζοντας έργα και μέσω του νέου επενδυτικού ταμείου της Ε.Ε. για τις υποδομές με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

"Είναι κατανοητό ότι στην οικονομία υπάρχουν κύκλοι και προκειμένου να διατηρηθεί η νομισματική ένωση όσο τον δυνατόν πιο σταθερή, υπάρχει η ανάγκη να εξομαλύνονται οι ανοδικές και καθοδικές φάσεις αυτών των κύκλων. Εάν υπάρχουν σοκ σε κάποια μέλη που έχουν κυκλική φύση, είναι λογικό να βοηθήσει κάποιος", δήλωσε ο Κατάινεν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι διαισθάνεται μια αλλαγή στους πολιτικούς κύκλους της βόρειας Ευρώπης και υπάρχει πλέον εκ μέρους τους μεγαλύτερη προθυμία να εξετάσουν πώς θα έμοιαζε η "ιδανική νομισματική ένωση". "Και η δική μου νοοτροπία έχει αλλάξει. Δεν κοστίζει τίποτα να είναι κάποιος ανοιχτόμυαλος», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL