Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Brexit / Brexit: Αναδίπλωση, διαχείριση, επίδειξη καλών προθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit / Brexit: Αναδίπλωση, διαχείριση, επίδειξη καλών προθέσεων

"Η Τερέζα Μέι προσέφερε χτες στην ΕΕ τις κορυφαίες ικανότητές της Βρετανίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για όσο διάστημα συνεχίζεται το ελεύθερο εμπόριο", έγραψε ο ρεπόρτερ της Sun ξεχνώντας μάλλον την πρόσφατη φονική επίθεση μέρα-μεσημέρι στο πιο κεντρικό σημείο του Λονδίνου...

Χαμένη στη... μετάφραση των προθέσεων των -πρώην- Ευρωπαίων εταίρων της, τη "βουλιμική" διάθεση του ετερόκλητου αντιευρωπαϊκού λόμπι της χώρας της και όλης της ομάδας των θερμοκέφαλων του Brexit που θέλουν να ξηλώσουν "εδώ και τώρα" κάθε ευρωπαϊκό νόμο στη Βρετανία, η Τερέζα Μέι "διαπίστωσε" χθες πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες... "εκτίμησαν το ύφος" της επιστολής της προς τον Ντόναλντ Τουσκ με την οποία του ζήτησε εξ ονόματος του 51,89% των Βρετανών "διαζύγιο" από την Ε.Ε.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να μην επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση της μ' ένα αφελές αυτογκόλ, "μάζεψε" και τη δήλωση - απειλή ότι η συνεργασία με τους Ευρωπαίους σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης τρομοκρατίας "θα εξασθενίσει" αν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν στο Λονδίνο ό,τι ζητάει "πακέτο" με το διαζύγιο. "Συγκαλυμμένη απειλή" χαρακτήρισε το συγκεκριμένο απόσπασμα της επιστολής Μέι ο Γκι Φερχόφσταντ, ο αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, τονίζοντας πως "η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να γίνει αντικείμενο παζαριού".

Χαρακτηριστικός ήταν ο "πολεμοχαρής" τίτλος και υπότιτλος της χθεσινής "Sun", της "ναυαρχίδας" του δεξιού λαϊκού Τύπου της Βρετανίας, ιδιοκτησίας του μιντιάρχη "βαρόνου" Ρούπερτ Μέρντοχ, επίσης ένθερμου οπαδού του Brexit: "Τα λεφτά σας ή τη ζωή σας - Κάντε εμπόριο μαζί μας κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να χτυπήσετε την τρομοκρατία". Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας είχε ανέβει μάλιστα χθες "επικό" βίντεο με μια 70χρονη συνταξιούχο να διαπληκτίζεται στον δρόμο με οπαδούς της παραμονής, λέγοντάς τους: "Ο μπαμπάς μου πολέμησε τους Γερμανούς, τώρα αυτοί μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε"...

Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επιχείρησε χθες πρωί - πρωί αναδίπλωση από την αρχική διατύπωση της πρωθυπουργού, διαβεβαιώνοντας πως τα όσα έγραψε στο γράμμα της προς τον Τουσκ δεν ήταν απειλή, αλλά ένα... "επιχείρημα για να επιτευχθεί συμφωνία" με την Ε.Ε. Με την ίδια πρόθεση και για να πείσει τους Ευρωπαίους για τις καλές προθέσεις της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι δημοσίευσε άρθρο της σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες, επαναλαμβάνοντας τα κύρια σημεία της επιστολής της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογραμμίζοντας τη βούληση της Βρετανίας να παραμείνει ένας "σημαντικός παίκτης" στην Ευρώπη.

Ξέρετε την παροιμία που λέει...

Ωστόσο, ο παίκτης - κλειδί στο επικείμενο ματς του Brexit, η Γερμανία, δεν άφησε ούτε αυτή τη φορά περιθώρια αυτοδιορθώσεων στη βρετανική συντηρητική κυβέρνηση, προειδοποιώντας ξεκάθαρα δια στόματος του ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι το παζάρι για τη βρετανική έξοδο θα δυσκολέψει προτού γίνει ευκολότερο... "Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι εύκολες. Κάποιοι γνωρίζουν την παροιμία που λέει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν προτού γίνουν καλύτερα. Αυτό ισχύει και για αυτές τις συνομιλίες" είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ. Τονίζοντας πως "δεν θα γίνουν εκπτώσεις στους Βρετανούς", ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. αναμένουν από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, ήτοι να καταβάλει 50-60 δισεκατομμύρια ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ενόσω θα διαπραγματεύεται την αποχώρησή της από αυτή. Πάντως, ο Ντέιβις υποστήριξε ότι η εποχή που η Βρετανία κατέβαλε "τεράστια ποσά" στις Βρυξέλλες πλησιάζει στο τέλος της.

Φαίνεται όμως πως προς το τέλος της πλησιάζει και η εποχή που η χώρα αποτελούσε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, τουλάχιστον με τον τρόπο που λειτουργούσε ώς σήμερα, καθώς άλλη μια εμβληματική εταιρεία, η ασφαλιστική Lloyds του Λονδίνου, αποφάσισε να "μεταναστεύσει" στις Βρυξέλλες μετά το Brexit. Με το φάσμα της οικονομικής αποδυνάμωσης να απειλεί τη Βρετανία, το ένα μετά το άλλο τα ισχυρά οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, και δη τα γαλλόφωνα (Γαλλία, Βέλγιο), σπεύδουν να επωφεληθούν από την επακόλουθη φυγή βρετανικών και πολυεθνικών ομίλων από το Λονδίνο, κάνοντάς τους δελεαστικές προσφορές για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Πάντως, πίσω από όλο το πολιτικό και μιντιακό θέατρο που παίζεται στον βρετανικό μικρόκοσμο μετά το διχαστικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι βαριά. Στην προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή του κόσμου από τα δύσκολα που έρχονται και από την "αιμορραγία" που άρχισε στον τομέα της απασχόλησης λόγω φυγής επιχειρήσεων, η κυβέρνηση "σέρβιρε" χθες τον νόμο της "Μεγάλης Κατάργησης", εν ολίγοις τη διαδικασία του ξηλώματος όλης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει στο δίκαιό της η Βρετανία αφότου έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. Ο στόχος είναι να μετατραπούν οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί νόμοι σε εθνικούς, διατηρώντας ορισμένους που θεωρούνται απαραίτητοι και καταργώντας άλλους. Ωστόσο, με σχεδόν 19.000 ευρωπαϊκούς νόμους σε ισχύ που καλύπτουν τα πάντα, από τα εργατικά δικαιώματα ώς την περιβαλλοντική προστασία, η πρόκληση είναι άνευ προηγουμένου και θα πραγματοποιηθεί σε στάδια ώστε να αποφευχθεί νομικό κενό. Σημειωτέον ότι με τον ίδιο νόμο τερματίζεται και η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL