Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Το βαλς του αποχαιρετισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το βαλς του αποχαιρετισμού

Τη ρήξη στις τάξεις των Γάλλων Σοσιαλιστών επισημοποίησε χθες η ανακοίνωση του ηττημένου των εσωκομματικών εκλογών Μανουέλ Βαλς ότι θα υποστηρίξει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν αντί για τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του.

Την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού είχαν προετοιμάσει τις προηγούμενες μέρες παρόμοιες ανακοινώσεις από προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ που εγκατέλειπαν ένας μετά τον άλλον τον Μπενουά Αμόν για χάρη του Μακρόν. Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία με τους προηγούμενους, ο Βαλς αιτιολόγησε την απόφασή του με βάση την απειλή της Άκρας Δεξιάς.

"Ναι, θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν, διότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τη Δημοκρατία και διότι αναλαμβάνω τις ευθύνες μου" τόνισε, κάνοντας λόγο για μια απόφαση "λογικής και όχι καρδιάς". Ο πραγματισμός του δεν τον εμπόδισε πάντως να στρέψει τα πυρά του κατά του Αμόν κατηγορώντας τον για "περιθωριοποίηση" των Σοσιαλιστών και μια "λανθασμένη στρατηγική", αφού δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που ο ίδιος επιθυμούσε: Η μετακίνηση του κόμματος προς το Κέντρο.

Η ανακοίνωση προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, την οργή της αριστερής πτέρυγας, που στις προκριματικές του Ιανουαρίου ανέδειξε -τελικά χωρίς αντίκρισμα- ως υποψήφιο τον Αμόν. "Όλοι γνωρίζουν τι αξίζει ο λόγος τιμής ενός ανθρώπου όπως ο Μανουέλ Βαλς: Τίποτε" έγραψε στο Twitter ο Αρνό Μοντεμπούρ, ενώ η Μαρτίν Ομπρί, ηττημένη η ίδια στις προκριματικές του 2012 που ανέδειξαν ως υποψήφιο των Σοσιαλιστών τον Φρανσουά Ολάντ, υπενθύμισε πως η προσωπική "τιμή και ηθική" την ανάγκασαν τότε να διοχετεύσει όλη της την ενέργεια στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Ο ίδιος ο Αμόν είχε καταδικάσει την κίνηση του Βαλς από την προηγούμενη ημέρα, δηλώνοντας ότι "αν πάει ώς το τέλος και υποστηρίξει τον Μακρόν, θα τιμωρηθεί από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς". Είναι όμως αμφίβολο αν ο πρώην πρωθυπουργός του Ολάντ θα τιμωρηθεί πράγματι για την επιλογή του. Αν και διαβεβαίωσε ότι "δεν ζητεί τίποτε" από τον Μακρόν, η δήλωσή του ότι "Οι μεταρρυθμιστές οφείλουν να συμμετάσχουν σε μια συμπαγή πλειοψηφία" επιβεβαιώνει μάλλον την εκτίμηση πως θα αποτελεί έναν από τους βασικούς συνεργάτες του κεντρώου υποψηφίου εφόσον αυτός εκλεγεί στην προεδρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL