Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ορμπαν εναντίον Heineken / Ορμπαν εναντίον Heineken: Η μπύρα των κομμουνιστών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ορμπαν εναντίον Heineken / Ορμπαν εναντίον Heineken: Η μπύρα των κομμουνιστών...

Μετά τους μετανάστες, ο ακροδεξιός ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν βάζει στο στόχαστρό του και την ολλανδική πολυεθνική Heineken, απειλώντας τη με κυρώσεις αν δεν αφαιρέσει από τα μπουκάλια της μπύρας το κόκκινο αστέρι.

O νόμος για την απαγόρευση των "συμβόλων του ολοκληρωτισμού" -γνωστός πλέον στην Ουγγαρία ως νόμος Heineken- εξακολουθεί να συζητείται στο κοινοβούλιο της χώρας. Το μέτρο προβλέπει ότι όσοι θα χρησιμοποιούν σύμβολα όπως η σβάστικα, το σφυροδρέπανο ή το κόκκινο αστέρι θα απειλούνται στο εξής με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα δύο δισεκατομμύρια φιορίνια.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το κυβερνών κόμμα Fidesz συνέπεσε -μάλλον περιέργως- με μια δικαστική διαμάχη στη γειτονική Ρουμανία. Εκεί, μια μικρή ζυθοποιία μελών της ουγγρικής μειονότητας υποχρεώθηκε να αλλάξει την ονομασία της όταν η τοπική θυγατρική της Heineken προσέφυγε στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως το όνομα ήταν παραπλήσιο με εκείνο της δικής της μπύρας.

Η κυβέρνηση Όρμπαν χαρακτήρισε την απόφαση "αναξιοπρεπή, άδικη και αντιουγγρική", ενώ δεν άργησαν να ακουστούν και οι πρώτες δημόσιες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Heineken που εισάγονται στην Ουγγαρία.

Η αντίδραση της Heineken ήταν μάλλον αμήχανη και πήρε τη μορφή μιας αμυντικής ανακοίνωσης, που σημείωνε ότι το εμπορικό της σήμα "δεν έχει καμία πολιτική σημασία". Η ίδια της η ιστορία πάντως το διαψεύδει, με δεδομένο ότι το κόκκινο αστέρι έγινε ξαφνικά λευκό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να ξαναβρεί το χρώμα του μόνο το 1991.

Σε ισχύ ο νόμος για την κράτηση των μεταναστών

Οι έντονες επικρίσεις των Βρυξελλών και πολλών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πέτυχαν, στο μεταξύ, την ανάκληση των δρακόντειων μέτρων κατά των μεταναστών που ενέκρινε το ουγγρικό κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε χθες σε ισχύ, όλοι οι αιτούντες άσυλο, που είναι παρόντες στην Ουγγαρία ή φθάνουν εκεί, θα πρέπει στο εξής να συγκεντρώνονται σε δύο κλειστούς καταυλισμούς εγκατεστημένους στα σύνορα με τη Σερβία.

Στόχος του μέτρου είναι "να εμποδίζονται οι μετανάστες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει σαφώς προσδιοριστεί, να μετακινούνται ελεύθερα στην εθνική επικράτεια και στους κόλπους της Ε.Ε. και συνεπώς να μειωθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που συνδέονται με τις μεταναστεύσεις" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Την ίδια ώρα, η γειτονική Αυστρία έδινε ακόμη ένα πλήγμα στην απόφαση για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ο καγκελάριός της Κρίστιαν Κερν αποκάλυψε ότι η χώρα του θα επιδιώξει "να εξαιρεθεί από την υποχρέωση" να υποδεχθεί περισσότερους αιτούντες άσυλο βάσει του ευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης, υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη λάβει το μερίδιο που της αναλογεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL