Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ο Ντε Γκίντος διαψεύδει τον Ραχόι: / Ντε Γκίντος: «Δεν είμαι υποψήφιος διάδοχος του Ντάισελμπλουμ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ντε Γκίντος διαψεύδει τον Ραχόι: / Ντε Γκίντος: «Δεν είμαι υποψήφιος διάδοχος του Ντάισελμπλουμ»

«Ήμουν και τώρα δεν είμαι. Το έλεγα πάντα, δεν είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του Eurogroup» επέμενε χθες κατηγορηματικά σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος διαψεύδοντας τον ίδιο τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που μόλις την Κυριακή στήριξε χωρίς επιφυλάξεις την υποψηφιότητα του υπουργού του εκτιμώντας πως «είναι μια από τις πιο σημαντικές και ικανές προσωπικότητες του Eurogroup» για να αναλάβουν την προεδρία του.

Οι δηλώσεις του Ντε Γκίντος οδήγησαν σε δύο βασικές εκτιμήσεις: ότι ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup δεν έχει καμία διάθεση να παραιτηθεί (παρά την απαίτηση, μεταξύ άλλων, των κυβερνήσεων της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, των ευρωομάδων Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος) και ότι ο Ντε Γκιντός δεν θα μπορούσε να κάνει τον θεματοφύλακα της λιτότητας στην Ευρώπη στην περίπτωση που αναλάμβανε την προεδρία του Eurogroup.

Κι αυτό γιατί η Μαδρίτη θα πρέπει να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό λιτότητας για το 2017, ενώ η σταθερότητα της δεξιάς κυβέρνησής της εξαρτάται από τη στήριξη των Σοσιαλιστών και των Πολιτών, που πιθανώς θα κατέγραφαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό τους.

Για τον Ντε Γκίντος η Ισπανία υποεκπροσωπείται στους κοινοτικούς θεσμούς και για τον λόγο αυτόν ελπίζει να δει σύντομα να καταλαμβάνει «μια καρέκλα» στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ. O Ισπανός υπουργός Οικονομίας φαίνεται ότι θα είναι αρκετά πολυάσχολος το επόμενο διάστημα, καθώς υποστήριξε χθες μεταξύ των άλλων ότι στη χώρα του θα δημιουργηθούν 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το 2017.

Ο δείκτης ανεργίας θα υποχωρήσεις κάτω από το 17% και η ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο 2,5%, σύμφωνα με τις «πολύ επιφυλακτικές» εκτιμήσεις του Ντε Γκίντος, χάρις στη μεταρρύθμιση των εργασιακών, «που κανείς λογικός δεν θα θελήσει να αλλάξει», όπως είπε, και το οικονομικό πρόγραμμα που θα ψηφιστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2017 την Παρασκευή από την ισπανική Βουλή.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι τα πρώην δημόσια αποταμιευτήρια / τράπεζες Cajas de Ahorro επέστρεψαν 9 δισ. ευρώ διαμέσου βοήθειας σε αυτούς που είχαν αγοράσει προνομιούχες μετοχές και της επιστροφής χρημάτων στους ιδιώτες που είχαν επενδύσει σε αυτά μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο το 2011 της Bankia, πρώην Caja Madrid.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο οδήγησε σε καταδίκη πολυετούς φυλάκισης τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, πρώην υπουργό Οικονομικών του Αθνάρ και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Bankia Ροντρίγκο Ράτο. Η κυβέρνηση Ραχόι αναγκάστηκε να ζητήσει κοινοτική βοήθεια για να στηρίξει με τουλάχιστον 40 δισ. το τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL