Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Και η Βόρεια Ιρλανδία στη δίνη του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και η Βόρεια Ιρλανδία στη δίνη του Brexit

Μετά τη Σκωτία και την πρόθεσή της να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της, την υπόθεση του Brexit έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο η κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι προτεσταντών και καθολικών πήραν χθες παράταση ακόμη μερικών εβδομάδων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποφεύγοντας έτσι την κατάρρευση της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998.

Η προθεσμία για την αναζήτηση διεξόδου από τα δύο κυριότερα κόμματα -το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ενωσης (DUP) και το Σιν Φέιν, που υποστηρίζει την ένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας- εξέπνευσε χθες το απόγευμα. Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Μπρόκενσαιρ, αποφάσισε να δώσει παράταση μερικών εβδομάδων προκειμένου "να υπάρξει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας" για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Τα περιθώρια αισιοδοξίας, όμως, για κάτι τέτοιο διαρκώς και στενεύουν, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ναυάγιο των συνομιλιών. Η ηγέτης του DUP Αρλίν Φόστερ κατηγόρησε χθες το Σιν Φέιν ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού ενώ η Μισέλ Ο' Νιλ από την άλλη πλευρά κατήγγειλε τους πολιτικούς εκπροσώπους των προτεσταντών ότι μπλοκάρουν με τη στάση τους τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί ισότιμα τις δύο κοινότητες.

H πολιτική κρίση ξέσπασε τον Ιανουάριο, όταν ο πρόσφατα αποβιώσας εκπρόσωπος του Σιν Φειν στην τοπική κυβέρνηση Μάρτιν ΜακΓκίνες υπέβαλε την παραίτησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της Φόστερ στο ζήτημα της απελευθέρωσης της ενέργειας. Η παραίτηση οδήγησε σε πρόωρες εκλογές που ανέδειξαν σχεδόν ισοδύναμα το DUP και το Σιν Φέιν.

Η παρατεταμένη αστάθεια στην περιοχή περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βόρεια Ιρλανδία, που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αποτελεί το μοναδικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου που συνορεύει εδαφικά με χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιρλανδός επίτροπος Φιλ Χόγκαν πρότεινε ότι η Ένωση θα πρέπει να θεωρήσει το νησί ως "ενιαία μονάδα".

Αν το αδιέξοδο παραμείνει, η Βρετανία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει νέες εκλογές -τις τρίτες μέσα στη χρονιά- ή να επαναφέρει την κυριαρχία της στην περιοχή. Κάτι που αναμένεται να έχει εξαιρετικά απρόβλεπτες διαστάσεις με δεδομένη τη σφοδρή αντίθεση του Σιν Φέιν και την πρόθεσή του να διεξάγει και εκεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα πρότυπα της Σκωτίας.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας αναμένεται σήμερα Τρίτη να υποστηρίξει το αίτημα της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζεν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η Στέρτζεν συναντήθηκε χθες με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής εν όψει της αυριανής ενεργοποίησης του Άρθρου 50 από τη βρετανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL