Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γαλλία / Γαλλία: Η κυβέρνηση Ολάντ γυρίζει την πλάτη στον Αμόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Η κυβέρνηση Ολάντ γυρίζει την πλάτη στον Αμόν

Χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο η νίκη του Μπενουά Αμόν, ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου: Έναν μετά τον άλλο τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ εγκαταλείπουν την υποψηφιότητά του για χάρη του ευνοούμενου των αγορών Εμανουέλ Μακρόν.

Στους Βρετανούς Εργατικούς και τους Ισπανούς Σοσιαλιστές, η αντίδραση του κομματικού μηχανισμού στην προοπτική μιας αριστερής στροφής εκδηλώθηκε με προσπάθειες για ανατροπή της ηγεσίας. Στη Γαλλία, το φαινόμενο παίρνει τη μορφή μαζικών αποσκιρτήσεων. Όλο και περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλιστών αρνούνται να δεχτούν την ήττα του Μανουέλ Βαλς στις εσωκομματικές εκλογές γυρίζοντας την πλάτη στον Αμόν.

Το τελευταίο πλήγμα προήλθε χθες από τον ιδιαίτερα προβεβλημένο, υπουργό Άμυνας Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα τον Μακρόν. Ήταν το τρίτο μέλος της κυβέρνησης που έκανε κάτι ανάλογο αυτή την εβδομάδα καθώς είχαν προηγηθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού, Τιερί Μπραγιάρ και η υπουργός για την Βιοποικιλότητα, Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου έπεται συνέχεια, καθώς ενδέχεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν σύντομα και ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Μαρί Λεγκέν και ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Πατρίκ Κατνέρ.

Δεν προκαλεί απορία επομένως το γεγονός ότι ο Αμόν παραμένει καθηλωμένος στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων στις περισσότερες δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά του να κυμαίνονται στο επίπεδο του 12% ακόμη και μετά την στήριξη του από τους Πράσινους.

Η τελευταία έρευνα που δίνεται στη δημοσιότητα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive για λογαριασμό της France Televisions εμφανίζει τον Μακρόν να περνά μπροστά με 26% εξασφαλίζοντας μικρό προβάδισμα έναντι της υποψήφιας της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν που ακολουθεί με 25%.

Η πτώση του άλλοτε φαβορί των εκλογών, του Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζεται καθώς δεν περνά βδομάδα που να μην έρχεται στη δημοσιότητα κάποιο σκάνδαλο στο οποίο να εμπλέκεται. Το ποσοστό του συντηρητικού υποψήφιου έχει πια υποχωρήσει στο 18% με αποτέλεσμα να τον πλησιάζει όλο και περισσότερο ο σταθερά ανερχόμενος Ζαν - Λικ Μελανσόν.

Ο υποψήφιος της "Ανυπότακτης Γαλλίας" φτάνει πια το 13,5% αφήνοντας πίσω τον Μπενουά Αμόν που στην τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζεται στο 12,5%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Μακρόν θα αναδειχθεί νικητής στο δεύτερο γύρο με 65% έναντι 35% της Λεπέν.

Την υποψηφιότητα της Λεπέν σχολίασε χθες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια πολιτικό που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και όχι από λαϊκισμό. Μιλώντας γι’ αυτήν και για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι πρόκειται για "προσωπικότητες, εντελώς ενσωματωμένες" στη λειτουργία του αμερικανικού και του γαλλικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL