Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Επίθεση υψηλού συμβολισμού στην καρδιά του Λονδίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση υψηλού συμβολισμού στην καρδιά του Λονδίνου

Με τη συμπλήρωση ακριβώς ενός έτους από το μακελειό στις Βρυξέλλες ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στο Λονδίνο, με μια επίθεση υψηλού συμβολισμού, η οποία φαίνεται ότι αντιγράφει τα χτυπήματα των τζιχαντιστών που προηγήθηκαν στη Νίκαια και στο Βερολίνο με βαριά φορτηγά.

Η τυφλή επίθεση ξεκίνησε με όπλο ένα Ι.Χ. που "θέρισε" πεζούς πάνω στη γέφυρα του Τάμεση χθες το μεσημέρι μπροστά στη Βουλή των Κοινοτήτων και συνεχίστηκε μπροστά στο μέγαρο του Ουέστμινστερ, όπου χτυπά η καρδιά του βρετανικού πολιτικού συστήματος, με συνολικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς και είκοσι τραυματίες. Τουλάχιστον ένα άτομο -ο οδηγός του ΙΧ- εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση σύμφωνα με τη μητροπολητική αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ζητήσει την ανάπτυξη του στρατού στο Λονδίνο αν παραστεί ανάγκη.

Οι αναφορές σε πιθανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στη βρετανική πρωτεύουσα -για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- έγιναν καθώς το κέντρο της πόλης ήταν αποκλεισμένο και η αστυνομία εξέταζε το ενδεχόμενο να υπήρχε συνεργός που διέφυγε μεσα στον πανικό. Παράλληλα συνεδρίαζε χθες το βράδυ υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η επιτροπή εθνικής ασφάλειας "Κόμπρα" προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της απειλής και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι κατά πόσον ο δράστης έδρασε μεμονωμένα εμπνεόμενος από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους ή αν αποτελεί μέλος δικτύου. Για τυχόν ανάπτυξη του στρατού η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπολογίσει τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Λονδρέζων, στην τουριστική κίνηση και στην οικονομία, καθώς η χώρα οδεύει προς την έξοδο από την Ε.Ε.

Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου". Η επίθεση ξύπνησε τις μνήμες των αλλεπάλληλων βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005 από ισλαμιστές εξτρεμιστές στο όνομα της Αλ Κάιντα που στοίχισαν τη ζωή 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες, δήλωσε αστυνομική πηγή. Ο άνδρας οδήγησε ένα Hyundai 4x4 κατα των ανύποπτων πεζών στη γέφυρα και, όταν το αυτοκίνητο έπεσε πάνω στον περίβολο της Βουλής, κατευθύνθηκε τρέχοντας στην είσοδο. Με ένα μεγάλο μαχαίρι τραυμάτισε θανάσιμα έναν από τους φρουρούς πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες. Νεκροί είναι επίσης δύο πολίτες, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι τρεις αστυνομικοί και τρεις Γάλλοι μαθητές. Μια γυναίκα ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη από τον Τάμεση. Χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι εγκλωβίστηκαν επί ώρες στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, στον Τροχό και σε άλλα αξιοθέατα του Λονδίνου.

Η πρωθυπουργός Μέι βρισκόταν μέσα στη Βουλή όταν εκδηλώθηκε η επίθεση και φυγαδεύθηκε από τους σωματοφύλακές της ενώ εκατοντάδες βουλευτές αναγκάστηκαν να παραμείνουν επί πέντε ώρες μέσα στο κτήριο. Εξαιτίας των γεγονότων στο Λονδίνο αναβλήθηκε η συζήτηση που θα γινόταν χθες στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας με θέμα την προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, εξαιτίας του Brexit. Τη συμπαράστασή τους στη Βρετανία εξέφρασαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας της Βρετανίας και άλλων χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL