Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Έφυγε ο Α. Ρεϊκλίν: Ιστορικός ηγέτης του ιταλικού ΚΚ PCI
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε ο Α. Ρεϊκλίν: Ιστορικός ηγέτης του ιταλικού ΚΚ PCI

O Αλφρέντο Ρεϊκλίν, ο δημοσιογράφος και επτά φορές βουλευτής, έφυγε στα 91 του χρόνια έχοντας περάσει από τις αντάρτικες ομάδες της Ρώμης, τη διεύθυνση της «Ουνιτά» και την ηγεσία του Ιταλικού ΚΚ σε όλες τις μεταλλάξεις που το ακολούθησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Οκέτο έως το Δημοκρατικό Κόμμα του Βελτρόνι και του Ρέντσι, του οποίου ζήτησε την απομάκρυνση από την ηγεσία του κόμματος.

«Εδώ και μήνες η αρρώστια μου καθιστά σχεδόν αδύνατον ακόμη και να γράψω αυτές τις λέξεις. Αισθάνομαι όμως ότι πρέπει να πω ότι είναι αναγκαία μια πραγματική αλλαγή πορείας για την αριστερά και όλο το δημοκρατικό χώρο… Εάν δεν το κάνουμε δεν θα έχουμε την αξιοπιστία για να δείξουμε ένα νέο δρόμο στην χώρα… Δεν θα σώσει την Ιταλία μια ολιγαρχική λογική. Ο λαός πρέπει να πει την αποφασιστική λέξη. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων που δεν ξέρει να κάνει ο Ρέντσι. Η αριστερά κινδυνεύει να παραμείνει κάτω από τα ερείπια. Δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε», έγραψε στις 14 Μαρτίου του2017 ο παλαίμαχος πρώην κομμουνιστής ηγέτης.

Ο Ρεϊκλίν θεωρείτο μαθητής του Τολιάτι, είχε αναλάβει την διεύθυνση της «Ουνιτά» το 1958, ενώ τη δεκαετία του ’60 πλησίασε τις θέσεις του Ινγκάο και της αριστερής τάσης του ΚΚ, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από την διεύθυνση της εφημερίδας. Αργότερα πέρασε στη διεύθυνση του κόμματος για να εργαστεί δίπλα στον Μπερλινγκουέρ. Υποστήριξε την απόφαση του Οκέτο για τη διάλυση του Ιταλικού ΚΚ και ακολούθησε όλες του τις μεταλλάξεις για να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής σύνταξης του «Μανιφέστου Αξιών» του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ρεϊκλίν είχε παντρευτεί την Λουτσιάνα Καστελίνα, με την οποία απέκτησε μια κόρη και ένα γιο, ενώ το 1982 παντρεύτηκε την Ρομπέρτα Καρλότο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL