Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Τα λεφτά πηγαίνουν... στα λεφτά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα λεφτά πηγαίνουν... στα λεφτά

Όχι μόνο δεν πηγαίνει στην πραγματική οικονομία των ασθενέστερων μελών της Ευρωζώνης το χρήμα που τυπώνει η ΕΚΤ για να ενισχύσει, υποτίθεται, την ανάπτυξη, αλλά καταλήγει και στα θησαυροφυλάκια της Γερμανίας ένεκα του ότι η χώρα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τις καταθέσεις και γενικότερα για το "παρκάρισμα" κεφαλαίων.

Πρόκειται για την πιο χαρακτηριστική και αμείλικτη πραγματικότητα, η οποία αναδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τις δομικές "αστοχίες" τού συστήματος του κοινού νομίσματος. Την ώρα που ο Σόιμπλε "κλαίγεται" για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ η χώρα του αποθησαυρίζει όλο και περισσότερα κεφάλαια, η Ιταλία παρακολουθεί ως άλλος σιωπηλός μάρτυρας την ακατάσχετη "αιμορραγία" του τραπεζικού συστήματός της, με τις καταθέσεις των Ιταλών να κάνουν φτερά για τις γερμανικές τράπεζες.

Υπ’ όψιν ότι τα κεφάλαια που "παρκάρονται" στη Γερμανία μένουν και "κλειδώνουν" εκεί, δηλαδή ούτε χρηματοδοτούν άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, ούτε χρηματοδοτούν επενδύσεις για να ενισχύσουν την ανάκαμψη και να περιορίσουν την ανεργία. Παρ' όλα αυτά, ο Σόιμπλε επιμένει να ζητά από τους "αδύναμους" του ευρώ να αυξήσουν την "ανταγωνιστικότητά" τους μέσω σκληρής λιτότητας και γενικευμένης εργασιακής απορρύθμισης.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η καθαρή πιστωτική θέση του ιδρύματος στην ΕΚΤ -στο πλαίσιο του διασυνοριακού συστήματος πληρωμών της Ευρωζώνης Target 2- έφτασε τον Φεβρουάριο στα 814 δισ. ευρώ! Το ίδιο διάστημα, οι υποχρεώσεις της Ιταλίας προς το Target 2 έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 386,1 δισ. ευρώ! Οι Ιταλοί επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, ομολογεί αμήχανα η Τράπεζα της Ιταλίας.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων που τυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κατευθύνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία, συχνά από ξένους επενδυτές, και διατηρείται εκεί, παραδέχεται η Μπούντεσμπανκ. Μάλιστα, τα κεφάλαια που τοποθετούνται στη Γερμανία δεν κατευθύνονται στη συνέχεια σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων τους είναι υψηλότερες από εκείνες των γερμανικών, φαινόμενο που εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ.

"Ποιο πλεόνασμα;"

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της Μέρκελ υπερασπίζεται με σθένος την πολιτική των πλεονασμάτων και προβαίνοντας σε μια, μάλλον προγραμματισμένη, κίνηση αντιπερισπασμού, επέρριψε στον Τραμπ και στις διακηρύξεις του περί προστατευτισμού τις ευθύνες για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Η ομάδα των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης απέρριψε για πολλοστή φορά τη διεθνή κριτική για τα μεγάλα πλεονάσματα της χώρας, όπως φυσικά και τις εκκλήσεις για αύξηση των δημόσιων δαπανών.

«Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών είναι υψηλό, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί μια μακροοικονομική ανισορροπία» ισχυρίστηκε ο Κριστόφ Σμιντ, επικεφαλής της επιτροπής “σοφών” της γερμανικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι προτροπές για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων "είναι παραπλανητικές".

«Τα μέτρα προστατευτισμού που ζητά ο πρόεδρος Τραμπ απειλούν το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε η επιτροπή των οικονομικών συμβούλων. Οι “σοφοί” επανέλαβαν ότι θεωρούν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «πολύ επεκτατική» υπό το φως των νέων οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι αυξάνονται περαιτέρω οι "επακόλουθοι κίνδυνοι" για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL