Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ολλανδικές εκλογές / Ολλανδικές εκλογές: Το ελπιδοφόρο μήνυμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολλανδικές εκλογές / Ολλανδικές εκλογές: Το ελπιδοφόρο μήνυμα

Στα θετικά της εκλογικής αναμέτρησης η εκτόξευση των Αριστερών Πράσινων υπό τον νεαρό Γιέσε Κλάβερ (φωτο), που μοιάζουν πολύ με τους Ισπανούς Podemos στις αρχές τους

“Το θετικό μήνυμα αυτών των εκλογών ήταν ότι η επέλαση της Ακροδεξιάς δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Μπορεί να σταματήσει”. Αυτή την πρώτη αποτίμηση του Ολλανδού πολιτικού επιστήμονα Πάουλ Ντέκερ για το αποτέλεσμα της ολλανδικής κάλπης τη μοιράστηκαν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες υποδέχτηκαν με μεγάλη ανακούφιση την ήττα του ισλαμοφοβικού, ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστή Γκέερτ Βίλντερς.

Όχι ότι δεν κατάφερε να αυξήσει ελαφρά τις δυνάμεις του κόμματός του -που αποτελείται αποκλειστικά από τον ίδιο-, αλλά απέτυχε, και δη με απόσταση, να πάρει την πρωτιά που του έδιναν μερικές εβδομάδες νωρίτερα οι δημοσκοπήσεις. Εν μέρει και χάρη στην... εκλογική βοήθεια που παρείχε στον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την προκλητική επιμονή του να κάνει σώνει και καλά προεκλογική εκστρατεία για το δικό του δημοψήφισμα στο ολλανδικό έδαφος. Αυτή η επιμονή έδωσε στον Ρούτε την ευκαιρία να εμφανιστεί σκληρός και να κόψει τον αέρα από τα πανιά του Βίλντερς.

Για τον έξω κόσμο το μόνο διακύβευμα των ολλανδικών εκλογών -που συνήθως περνάνε στα ψιλά της διεθνούς επικαιρότητας- ήταν ποια θα είναι η επίδοση του Βίλντερς. Και η αποτυχία του θεωρήθηκε καλός οιωνός για τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν πρώτα στη Γαλλία και μετά στη Γερμανία, αφού έσπασε το... σερί μετά το Brexit και τη νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρα από αυτό το πρώτο -και σημαντικότερο- μήνυμα της κάλπης, υπάρχουν και άλλα πολλά, είτε με ευρύτερη, είτε με αποκλειστικά εσωτερική σημασία.

* Πρώτον, η εντυπωσιακά μεγάλη εκλογική συμμετοχή, η οποία πιθανότατα οφείλεται στην ανάγκη που ένιωσαν πολλοί Ολλανδοί να φρενάρουν τον Βίλντερς.

* Δεύτερον, η συρρίκνωση των δυνάμεων του μεγάλου συνασπισμού συντηρητικών - σοσιαλδημοκρατών, με τους δεύτερους να πληρώνουν πολύ βαρύτερο τίμημα, καθώς περίπου κονιορτοποιήθηκαν, την ώρα που οι εταίροι τους υπό τον Μαρκ Ρούτε κατάφεραν να χάσουν μόνο κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών τους.

* Τρίτον, η εκτόξευση των Αριστερών Πράσινων υπό τον νεαρό Γιέσε Κλάβερ, που μοιάζουν πολύ με τους Ισπανούς Podemos στις αρχές τους και η ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων, του Κέντρου που έκαναν δυναμικά προεκλογικό αγώνα με σύνθημα “η θέση της Ολλανδίας είναι στην Ευρώπη”, ακόμη κι αν την αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Αυτό το τελευταίο είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο, καθώς ενισχύθηκαν κυρίως όσοι κόντραραν επί της ουσίας την Ακροδεξιά. Αντίθετα, οι συντηρητικοί του Ρούτε σε μεγάλο βαθμό υιοθέτησαν την ξενοφοβική ατζέντα του Βίλντερς σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα και προχώρησαν σε πιο σκληρές θέσεις στον τομέα της μετανάστευσης με την ελπίδα να κερδίσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που φοβούνται μεν τα όσα μελανά περιγράφει ο “Ολλανδός Τραμπ”, αλλά τρομάζουν από τις ακραίες θέσεις που παίρνει.

Είναι λίγοι οι Ολλανδοί που θέλουν να απαγορευτεί το Κοράνι, όπως λίγοι είναι κι εκείνοι που θέλουν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι από τους πρώτους διδάξαντες -και τους από αιώνες ωφελημένους- της “ελεύθερης” αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL