Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ιταλία / Ιταλία: Δημοψήφισμα τον Μάιο για vouchers και διαφάνεια προμηθειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Δημοψήφισμα τον Μάιο για vouchers και διαφάνεια προμηθειών

Τα εργασιακά θα μετατραπούν στο επόμενο διάστημα σε δαμόκλειο σπάθη που θα κρίνει την ικανότητα της κυβέρνησης Τζεντολίνι να αποφύγει τις εκλογές, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης για διεξαγωγή στις 28 Μαΐου των δύο δημοψηφισμάτων για την κατάργηση των vouchers και τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου που πρότεινε το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL με τη συγκέντρωση 3,3 εκατομμυρίων υπογραφών.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι καθόρισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τα vouchers στις 28 Μαΐου, στο όριο του νόμιμου χρονοδιαγράμματος, μετά την αποτυχία της να προχωρήσει σε νέο νόμο που να ακυρώνει την ανάγκη διαγωγής του, ενώ αρνείται κατηγορηματικά να προκηρύξει και τις συνθηματικές δημοτικές εκλογές σε περισσότερους από 1.000 δήμους την ίδια ημέρα με το δημοψήφισμα, για να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών, που θα πρέπει να ξεπεράσει το 50% για να θεωρηθεί νόμιμο το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει τις δημοτικές εκλογές στις 11 Ιουνίου, μόλις δύο Κυριακές μετά το δημοψήφισμα για τα vouchers. Η γραμματέας της CGIL Σουζάνα Καμούσο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και των μερικών εκλογών την ίδια ημέρα.

Η συντριπτική ήττα του Ματέο Ρέντζι στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε, η οποία οδήγησε στην παραίτησή του και τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος, τροφοδότησε την αισιοδοξία στην CGIL ότι μπορεί να κερδίσει την ανατροπή των αντιεργασιακών μεταρρυθμίσεων, ξεκινώντας από την κατάργηση των vouchers που αφορούν σήμερα πάνω από 1,4 εργαζομένους που λαμβάνουν αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι πάντως διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που διευρύνθηκε περαιτέρω μετά την αποχώρηση 17 βουλευτών της Ιταλικής Αριστεράς και την προσχώρησή τους στο νέο Κίνημα Δημοκρατών Προοδευτικών των Μπερσάνι και Ντ’Αλέμα. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πιθανώς κοντά στη λήξη της θητείας της Βουλής, το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL