Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Η εδραίωση των ιδεών της Λεπέν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εδραίωση των ιδεών της Λεπέν...


Υπάρχουν πολλοί τρόποι να "διαβάσει" κανείς μια δημοσκόπηση. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη έρευνα σχετικά με την εικόνα του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία - μια έρευνα που πραγματοποιείται συστηματικά από το 1984. Και τα τωρινά της ευρήματα κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Μπορεί βέβαια κανείς να συγκρατήσει την αρνητική εικόνα του ακροδεξιού κόμματος στην κοινή γνώμη - η οποία μάλιστα παρουσιάζει και ελαφρά επιδείνωση. Αυτό είναι ίσως το καλό νέο.

Το κακό νέο, η αρνητική εξέλιξη, είναι το ότι παράλληλα εμφανίζεται μια αδιαμφισβήτητη εδραίωση των ιδεών του Εθνικού Μετώπου στο εκλογικό του ακροατήριο καθώς και η δυνατότητα κινητοποίησής του. Την ίδια στιγμή το 31% των πολιτών συμφωνεί με τις ιδέες του έναντι του 63% που δηλώνει ότι τις απορρίπτει κατηγορηματικά.

Από τη δεκαετία του 1980 έως το 2003, περίπου 70% των Γάλλων θεωρούσαν ότι το Εθνικό Μέτωπο αποτελούσε κίνδυνο για τη δημοκρατία. Όμως αυτή η αρνητική πρόσληψη του κόμματος υποχώρησε έντονα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Το 2012, με την άνοδο της Μαρίν Λεπέν στην ηγεσία του κόμματος, το 47% των Γάλλων θεωρούσαν το Εθνικό Μέτωπο κίνδυνο για τη δημοκρατία έναντι του... ίδιου ποσοστού, 47%, που είχε την αντίθετη άποψη... Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Λεπέν να "κανονικοποιήσει" το κόμμα της, να το "αποδιαβολοποιήσει", ο αριθμός εκείνων που το θεωρούν απειλή για τη δημοκρατία αυξήθηκε και σήμερα ανέρχεται στο 58%, δύο μονάδες περισσότερες από πέρσι. Ειδικότερα οι γυναίκες (62%), οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (63%), τα επαγγελματικά στελέχη (69%), οι απόφοιτοι πανεπιστημίου (68%) εκφράζουν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Παράλληλα δύο στους τρεις Γάλλους, το 64%, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ποτέ ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο.

Στον αντίποδα, το 17% το έχει ήδη ψηφίσει και πρόκειται να το ξαναψηφίσει, ενώ ένα 12% (άνοδος κατά 3 μονάδες) δεν το έχουν ψηφίσει ποτέ αλλά πρόκειται να το πράξουν φέτος. Μόλις ένα 3% το έχει ψηφίσει και δεν πρόκειται να το ξαναπράξει. Την ίδια στιγμή μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει μια από τις κεντρικές θέσεις του κόμματος - την εθνική προτεραιότητα. Συνολικά το 32% των Γάλλων σήμερα έχει ήδη ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο ή σκέφτεται να πράξει.

Την ίδια στιγμή το ακροδεξιό κόμμα αλιεύει ψήφους, όπως φαίνεται από μια άλλη ποιοτική έρευνα, σε χώρους που ψήφιζαν παραδοσιακά Αριστερά. Κυρίως εκείνους που σήμερα αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, απογοητευμένοι. Εκείνους που θεωρούν ότι δεν λειτουργεί πλέον σήμερα το "κοινωνικό ασανσέρ", εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την υψηλή ανεργία, π.χ. τους
εργάτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ Φλοράν Γκουγκού, οι εργάτες ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου έχουν την εντύπωση ότι συνθλίβονται από τη μια από τους προνομιούχους και από την άλλη από τους μετανάστες, για τους οποίους θεωρούν ότι είναι πιο
προστατευμένοι. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι το κόμμα της Λεπέν έχει οικοδομήσει συγκεκριμένη στρατηγική προσέλκυσής τους. Στρατηγική που απαντά στον φόβο τους για κοινωνική υποβάθμιση και βασίζεται σε συγκεντρώσεις, μοίρασμα φυλλαδίων και, το κυριότερο, μια επιχειρηματολογία που αποδομεί τους βασικούς αντιπάλους της Λεπέν.

Αν κρίνει κανείς από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, η τακτική αυτή αποδεικνύεται επιτυχημένη. Βέβαια μόνο οι κάλπες θα δείξουν κατά πόσον θα επαληθευτούν οι έρευνες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL