Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Άσυλο στην Ελβετία ζήτησαν Τούρκοι διπλωμάτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άσυλο στην Ελβετία ζήτησαν Τούρκοι διπλωμάτες

Την ώρα που ο Ερντογάν κατηγορεί με τον εμπρηστικό λόγο του την κυβέρνηση της Μέρκελ για "ναζιστικές πρακτικές" επειδή δεν επέτρεψε στους ανθρώπους του να κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του στη Γερμανία για το δημοψήφισμα του Απριλίου, υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.

Πρόκειται για τη συνέχεια μιας σειράς ανάλογων πράξεων απόγνωσης που δείχνουν ότι ο φόβος και η ανασφάλεια συνεχίζουν να διακατέχουν το προσωπικό του τουρκικού κρατικού μηχανισμού μετά το πογκρόμ διώξεων που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Απτόητη πάντως η Άγκυρα συνεχίζει το τεστ νεύρων με το Βερολίνο διατυπώνοντας νέες απαιτήσεις για διοργάνωση 30 (!) προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τη γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα “Tages - Anzeiger”, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζει το θέμα ως πιθανή δοκιμασία τής -μέχρι στιγμής- ουδέτερης στάσης της Ελβετίας απέναντι στην Τουρκία, Τούρκοι υπήκοοι με διπλωματικά διαβατήρια ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα αφότου διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μεταξύ αυτών και ο δεύτερος τη τάξει Τούρκος διπλωμάτης στη Βέρνη μαζί με την οικογένειά του.

Η είδηση έγινε γνωστή ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προγραμματίσει ομιλία σε συμπατριώτες του στη Ζυρίχη το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές του καντονιού ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας να ματαιώσει την εκδήλωση για "λόγους ασφαλείας".

Νωρίτερα ο Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει εκ νέου τη γερμανική κυβέρνηση για εχθρότητα απέναντι στη χώρα του και το ισλάμ. Επανερχόμενος στις δηλώσεις του Ερντογάν περί «ναζιστικών πρακτικών» είπε διευκρινιστικά ότι “οι Γερμανοί έμειναν στον όρο ‘ναζί’” αλλά η Τουρκία "δεν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι ναζιστική". "Όμως, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι πρακτικές της μας θυμίζουν πρακτικές εκείνης της εποχής" συμπλήρωσε. Η Άγκυρα ενημέρωσε το Βερολίνο ότι θέλει να διοργανώσει άλλες περίπου 30 προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Γερμανία!

Από την πλευρά της, μιλώντας στο κοινοβούλιο, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε "λυπηρό γεγονός" το να ακούει την Τουρκία να συγκρίνει τη σημερινή Γερμανία με το καθεστώς των ναζί και πρώτη φορά ζήτησε να σταματήσουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί.

Κατά την ίδια, οι συγκρίσεις αυτές δεν μπορούν να σχολιαστούν σοβαρά, ενώ μάλιστα υποβαθμίζουν όσα συνέβησαν από τη ναζιστική Γερμανία. Η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου ανταποκριτή της “Die Welt” που κρατείται στην Τουρκία, και προειδοποίησε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι δεν θα "εξαχθούν" στη Γερμανία οι ενδοτουρκικές διαμάχες.

Στις χθεσινές δηλώσεις του στο CNN Turk ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε και εναντίον του αρχηγού της Ακροδεξιάς στην Ολλανδία Γκέερτ Βίλντερς ο οποίος ζήτησε να απαγορευθούν οι ομιλίες Τούρκων αξιωματούχων. «Αυτό που κάνει ο Βίλντερς απέναντι στους αλλοδαπούς, ποια διαφορά έχει από τους ναζί; Είναι ο ίδιος ναζί!» τόνισε σε έντονο ύφος ο Τούρκος υπουργός.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «κανείς» δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάει στην Ολλανδία, όπου ήδη ακυρώθηκε μια εκδήλωση υπέρ του Ερντογάν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και στην οποία θα συμμετείχε ο ίδιος. Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι ίσως μεταφέρει την ημερομηνία της επίσκεψής του για μετά τις 15 Μαρτίου, μετά δηλαδή τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL