Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Μπελάς... Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπελάς... Τουρκίας

Να ρίξει τους τόνους στον νέο σαματά που ξεκίνησε την Κυριακή ο Ερντογάν κατά της Γερμανίας, κατηγορώντας την ότι επιδίδεται σε "πρακτικές των ναζί" προσπαθεί η Άνγκελα Μέρκελ, εφαρμόζοντας για ακόμα μια φορά το "δόγμα" του κατευνασμού απέναντι στην ισλαμιστική κυβέρνηση της Άγκυρας φοβούμενη πιθανή διατάραξη του status στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

Οι δημοτικές αρχές μιας σειράς γερμανικών πόλεων δεν έδωσαν άδεια για να γίνουν την Κυριακή προεκλογικές συγκεντρώσεις πολιτών τουρκικής καταγωγής, παρουσία Τούρκων υπουργών για το δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και αυτό εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο.

Την ίδια ώρα και ενώ το Βερολίνο υιοθετεί πολιτική εκτόνωσης της κρίσης, η κατάσταση του φυλακισμένου στην Τουρκία ανταποκριτή της “Die Welt” Ντενίζ Γιουτζέλ φαίνεται πως επιδεινώνεται, με τον δημοσιογράφο να κρατείται πλέον στην απομόνωση. "Κρατούμαι μόνος σε χωριστό κελί, μου συμπεριφέρονται καλά, αλλά το να είμαι μόνος είναι σχεδόν μια μορφή βασανιστηρίου» τονίζει ο Γιουτζέλ σε μήνυμά του που υπαγόρευσε στο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Σαφάκ Παβέι ο οποίος τον επισκέφτηκε στη φυλακή.

"Άστοχες δηλώσεις"

Φαίνεται πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει επουδενί να εδραιωθεί μια συγκρουσιακή σχέση με την Άγκυρα εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Σεπτεμβρίου στις οποίες "παίζεται" η πολιτική επιβίωσή της και ο υποβιβασμός των ωμών και απροκάλυπτων φραστικών επιθέσεων του Ερντογάν εναντίον της, τις οποίες χαρακτήρισε απλά "άστοχες δηλώσεις", εντάσσεται κατά τα φαινόμενα σ’ αυτή την προσπάθειά της.

"Πραγματικά, δεν είναι δυνατό να σχολιάσει κανείς σοβαρά τέτοιες άστοχες δηλώσεις. Σίγουρα δεν μπορείς να τις δικαιολογήσεις ακόμα και όταν γίνονται στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας" δήλωσε σχετικά η καγκελάριος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ερντογάν. Κατά την ίδια, δηλώσεις αυτού του τύπου "συμβάλλουν μονάχα στον ευτελισμό του πόνου που βίωσαν τα θύματα των εγκλημάτων των ναζί".

Στην ίδια γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ ζήτησε να επανέλθει η ηρεμία "στη συζήτηση με έναν σημαντικό σύμμαχο" της Γερμανίας και παράλληλα ενεθάρρυνε την Τουρκία "να μιλήσει ανοιχτά και με κριτικό πνεύμα". "Οι δύο χώρες θα πρέπει να αναλογιστούν την έννοια της στενής σχέσης και να αφήσουν να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμοι" συμπλήρωσε ο Ζάιμπερτ.

Επικαλούμενη το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης, η κυβέρνηση του Βερολίνου ρίχνει νερό στο κρασί της, ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία στη Γερμανία για το δημοψήφισμα του Απριλίου εφόσον οι επισκέψεις τους ανακοινώνονται με διαφανή τρόπο και εγκαίρως και γίνονται με σεβασμό στη γερμανική νομοθεσία.

Άλλη γλώσσα

Πάντως, οι αρχικές αντιδράσεις πολλών άλλων στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ και γενικότερα του γερμανικού πολιτικού κόσμου στις δηλώσεις Ερντογάν ήταν εντονότερες και περιείχαν σκληρότερες διατυπώσεις. "Επαίσχυντες, ανάρμοστες, απαράδεκτες" τις χαρακτήρισε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας και κάλεσε το πολιτικό κόσμο της Γερμανίας να μην παρασυρθεί σε μια μεγαλύτερη κλιμάκωση, διότι αυτό εξυπηρετεί την Άγκυρα. Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι «ξεδιάντροπες, ανιστόρητες, θρασείς» δήλωσε επίσης στην “Bild” η Γιούλια Κλέκνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ έκανε λόγο για «απίστευτη παρεκτροπή του ‘Δεσπότη του Βοσπόρου’».

Από την πλευρά του, ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ως «μη ορθολογικούς» και κάλεσε τους Γερμανούς πολιτικούς, αντί να δίνουν απαντήσεις του ιδίου επιπέδου, να σκεφτούν με ψυχραιμία το πώς θα χάσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα.

Επίσης, και ο ηγέτης της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας Γκοκάι Σοφούογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι βλάπτει τις σχέσεις των δύο χωρών - συμμάχων του ΝΑΤΟ, ενώ αποκάλυψε πως έλαβε και ο ίδιος απειλητικά μηνύματα που τον κατηγορούν ως «τρομοκράτη» λόγω της κριτικής που άσκησε στον Τούρκο πρόεδρο. Κάλεσε ωστόσο τις γερμανικές αρχές να μην απαγορεύσουν την είσοδο στον Ερντογάν ή σε άλλους Τούρκους πολιτικούς λέγοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα θετικό παράδειγμα και να προστατευτεί το δικαίωμα της έκφρασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL