Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Γαλλικές προεδρικές εκλογές / Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Νέα ανατροπή σκηνικού με σενάρια επιστροφής του Ζιπέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλικές προεδρικές εκλογές / Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Νέα ανατροπή σκηνικού με σενάρια επιστροφής του Ζιπέ

Όλο και πιο ευμετάβλητο μοιάζει το προεκλογικό τοπίο στη Γαλλία με τα δεδομένα να αλλάζει αυτή τη φορά η συντονισμένη προσπάθεια των υποστηρικτών του Αλέν Ζιπέ να απαλλαγούν από την υποψηφιότητα του φανερά αποδυναμωμένου πλέον Φρανσουά Φιγιόν.

Τη στιγμή που ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ξεπερνούσε για πρώτη φορά την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες στο χώρο των Ρεπουμπλικανών έδειχναν πόσο ασταθής είναι αυτή τη στιγμή κάθε προσπάθεια προβλέψεων.

Αν και ο Ζιπέ δεν είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές της γαλλικής Δεξιάς, το Συνταγματικό Συμβούλιο έλαβε χθες την πρώτη επίσημη δήλωση υποστήριξής του από εκλεγμένο αξιωματούχο, τη δήμαρχο του Μοντκό - Λε - Μιν, Μαρί Κλοντ Ζαρό.

Λίγο νωρίτερα, άλλωστε, και ο ίδιος ο Ζιπέ είχε αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο "πηγή του περιβάλλοντός του", ο πρώην πρωθυπουργός "δεν θα το έβαζε στα πόδια" από την κρίσιμη αναμέτρηση εάν εκπληρώνονταν δύο βασικές προϋποθέσεις: η εθελοντική αποχώρηση του Φιγιόν από την κούρσα και η ομόφωνη υποστήριξη του κόμματος.

Την "εθελοντική" απόσυρση της υποψηφιότητας του Φιγιόν, ο οποίος πολύ σύντομα θα καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του που στοιχειώνει την προεκλογική του καμπάνια, διευκολύνει άλλωστε και το κύμα παραιτήσεων στους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Τιερί Σολέρ, εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς, ήταν ο τελευταίος που ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει τη θέση του. Το προηγούμενο διήμερο τουλάχιστον 70 εκλεγμένοι αξιωματούχοι της καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών είχαν κάνει το ίδιο δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου που συγκρίνουν πια την υποψηφιότητα Φιγιόν με "ναυάγιο".

Από το βυθιζόμενο πλοίο είχαν πηδήξει νωρίτερα τόσο ο δεύτερος εκπρόσωπος Τύπου, Μπρούνο Λεμέρ όσο και ο ταμίας της προεκλογικής καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών Νταβίντ Τεγιέ. Ακόμη και η κομματική οργάνωση "Νεολαία για τον Φιγιόν" ζήτησε με ανακοίνωσή της από τον Φιγιόν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Σχεδόν το 70% των Γάλλων ψηφοφόρων πιστεύουν πως ο Φιγιόν δεν πρέπει να παραμείνει στην κούρσα, σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Odoxa. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να του συγχωρούν ούτε την υπόθεση αργομισθίας της συζύγου του -που χρέωσε το γαλλικό Δημόσιο με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ- ούτε την υπόσχεση του ίδιου ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητά του εφόσον του απαγγέλλονταν επίσημες κατηγορίες. Κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα γίνει στις 15 Μαρτίου μιλώντας, κατά τα άλλα, για σχέδιο "πολιτικής δολοφονίας" του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL