Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Συνέδριο, διάσπαση και σκάνδαλα / Κλυδωνίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο, διάσπαση και σκάνδαλα / Κλυδωνίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα

«Δεν υπάρχει άλλοθι για να μεταφέρουμε τις προκριματικές εκλογές» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι δείχνοντας μια υπεροπτική αυτοπεποίθηση μπροστά στο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά τον πατέρα του, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διάσπαση του κόμματός του. O Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι προσπάθησε στο υπουργικό συμβούλιο να χαμηλώσει τις ανησυχίες για τη σκανδαλολογία που περιλαμβάνει και τον υπουργό Αθλητισμού Λούκα Λότι.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο κατέθεσε ήδη πρόταση μομφής κατά του Λότι, ενώ ο διεκδικητής της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο ζήτησε να παραιτηθεί ο υπουργός Αθλητισμού, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της κυβέρνησης και να αποφευχθεί μια "θανάσιμη παγίδα για το Δημοκρατικό Κόμμα".

Συνέδριο μαζί με σκάνδαλα και διάσπαση

Το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και οι προκριματικές εκλογές στις 30 Απριλίου θα αποτελέσουν για τον Ρέντζι ορόσημο «για να αποφασίσουμε μαζί ποια Ιταλία θέλουμε στην Ευρώπη και πώς το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποτελέσει τον κινητήρα της αλλαγής». Δηλώσεις που τις έκανε με τον πιο άμεσο και επίσημο τρόπο, μέσω... facebοok. Η αισιοδοξία του Ρέντζι είναι όμως φαινομενική. Ο «κινητήρας» όχι μόνο χάνει «στροφές», αλλά και ολόκληρα... κομμάτια: Χιλιάδες μέλη που απομακρύνονται από το Δημοκρατικό Κόμμα και την πολιτική και που δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένα να ακολουθήσουν άλλους επίδοξους Μεσσίες.

Η αποχώρηση της ομάδας των Μπερσάνι, Ντ’ Αλέμα, Σπεράντζα από το Δημοκρατικό Κόμμα και των βουλευτών της Ιταλικής Αριστεράς με τον Σκότο και η δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Προοδευτικών δεν φαίνεται να συγκινούν τις μεγάλες μάζες των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, για να μην αναφερθούμε στους αριστερούς, που παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις ή, ακόμη χειρότερα, έχουν επιλέξει να δραστηριοποιηθούν ή να στηρίξουν το λαϊκιστικό κίνημα του Γκρίλο.

«Δεν θα παραδοθώ από τα πακέτα των κομματικών ταυτοτήτων. Θέλω τη στήριξη στις προκριματικές γιατί αποτελούν την ευκαιρία για τα γραμμένα μέλη να ακουστεί η φωνή τους», προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο αναφερόμενος στο σαράκι της «αγοράς» κομματικών ταυτοτήτων από τοπικά και περιφερειακά «αφεντικά» του κόμματος, που επιτρέπουν τον έλεγχο των αντιπροσώπων, των συνεδρίων και συνεπώς του κόμματος. Ένας καρκίνος που πλήττει σχεδόν όλες τις οργανώσεις του προοδευτικού και αριστερού χώρου, αφού ένα από τα μεγάλα σημεία τριβής των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλική Αριστερά ήταν ο μεγάλος αριθμός ταυτοτήτων μελών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα σε περιοχές με μικρή εκλογική παρουσία του συγκεκριμένου σχηματισμού.

Ο «μπαμπάς» Ρέντζι

Ο Τιτζιάνο Ρέντζι, πατέρας του Ματέο Ρέντζι, πέρασε το απόγευμα της Παρασκευής από το ανακριτικό γραφείο της Ρώμης, με όλο και αυξανόμενες τις υποψίες ότι έπαιρνε ακόμη και «φρέσκο χρήμα», η καλύτερα cash, για να διευκολύνει «φίλους» επιχειρηματίες με μοναδικό προσόν το... επίθετό του. Ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας Consip Λουίτζι Μαρόνι, που πολιτικά αποτελούσε έναν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ματέο Ρέντσι, παραδέχθηκε στις δικαστικές αρχές ότι ο «μπαμπάς» Ρέντζι ασκούσε πιέσεις και εκβιασμούς για να διασφαλίσει συμβόλαια για μια προμήθεια του Δημοσίου που ονομάζεται Facility Management 4 για έναν «φίλο» επιχειρηματία. Το κόστος των συμβολαίων έφθανε συνολικά στα 2,7 δισ. ευρώ και η υπόθεση παραπέμπει στην εποχή των... σοσιαλιστών του Κράξι και των χριστιανοδημοκρατών του Αντρεότι.

Ο μάνατζερ της εταιρείας του Δημοσίου έφθασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο «μπαμπάς» Ρέντζι και συνεργάτης του επιχειρηματίας απειλούσαν ότι θα χάσει τη θέση του εάν δεν ενδώσει στις αξιώσεις τους για μια πελατειακή μεταχείριση άλλου «φίλου» επιχειρηματία. Η οικογένεια Ρέντζι στοιχηματίζει στην αθωότητα του «μπαμπά», ο οποίος χθες στους ανακριτές φαίνεται ότι αρνήθηκε τα... πάντα.

Ο μάνατζερ της Consip, που βρίσκεται στα δικαστήρια με τον Λούκα Λότι, τον υπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης Τζεντολόνι και πρώην υφυπουργό της κυβέρνησης Ρέντζι, χαίρει της άκρας εκτιμήσεως του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν, παρόλο που όλως «παραδόξως» οι εταιρείες των «φίλων» του «μπαμπά» κατάφεραν να διασφαλίσουν τα περισσότερα και μεγαλύτερα συμβόλαια σε μια σειρά αναθέσεις έργων που ξεπερνούν το 50% της μεγάλης τούρτας των 2,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς έργων του Δημοσίου στην Ευρώπη.

Εννέα χρόνια κάθειρξη στον μέντορα του Ρέντζι

Η ιταλική κοινή γνώμη προφανώς δεν διερωτάται μόνο εάν ο «υιός» Ματέο γνώριζε τις πιθανές δοσοληψίες του «μπαμπά» Τιτζιάνο, αλλά και πώς είναι δυνατόν ο πρώην πρωθυπουργός να εμφανίζει ως «συνταγματικό πατέρα» της χώρας και να δέχεται τη στήριξη της κυβέρνησής του από τον γερουσιαστή Ντένις Βερντίνι, ο οποίος καταδικάστηκε από δικαστήριο της Φλωρεντίας σε εννιαετή κάθειρξη (επτά χρόνια για πτώχευση με δόλο και ακόμα δύο χρόνια για απάτη) και ισόβιο αποκλεισμό από κάθε δημόσιο αξίωμα για την πτώχευση της συνεταιριστικής τράπεζας της Φλωρεντίας Credito Cooperativo Fiorentino (Ccf). Ο Βερντίνι ήταν πρόεδρος της τράπεζας και τη διαχειριζόταν ως «προσωπικό λογαριασμό» για τις επιχειρήσεις του, μέχρι και για την κυκλοφορία «φιλικής» τοπικής εφημερίδας, έτσι για να μην ξεχνάμε ότι η διαφθορά στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα συνδέεται σχεδόν αυτόματα με την ανάπτυξη «φιλικών» μέσων ενημέρωσης.

Τα μέσα ενημέρωσης της Τοσκάνης, της περιφέρειας της Φλωρεντίας στην οποία ο Ματέο Ρέντζι ήταν δήμαρχος, αποκαλούν τον Βερντίνι «παππού του Ρέντζι», θεωρώντας πως αποτελεί έναν από τους βασικούς μέντορες του πρώην πρωθυπουργού. Μαζί με τον Βερντίνι καταδικάστηκαν και άλλοι επιχειρηματίες και μάνατζερ, οι περισσότεροι από τους οποίους είδαν τις περιουσίες τους να δημεύονται και καλούνται να καταβάλουν ζουμερές αποζημιώσεις στο Δημόσιο και στην Τράπεζα της Ιταλίας. Η ίδια η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης απαιτεί από τον γερουσιαστή Βερντίνι 42 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν από τους πόρους για τον εκδοτικό τομέα, σε «συνεργασία» με τον υπουργού Αθλητισμού Λότι! Ο Βερντίνι από την πλευρά του ανέπτυξε μια θεωρία συνωμοσίας, εκτιμώντας πως από τη στιγμή που έφυγε από την πρωθυπουργία ο Ματέο Ρέντζι προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση τον φυσικό «μπαμπά» και τον... θετό «παππού» του.

Για την Τοσκάνη και τη Φλωρεντία η υπόθεση Βερντίνι και οι σχέσεις της με την οικογένεια Ρέντζι φαίνονται ως.. κερασάκι στην τούρτα. Γιατί η τούρτα των σκανδάλων στην «κόκκινη» Τοσκάνη και Φλωρεντία αποτελείται από τη Monte dei Paschi di Siena, την πιο παλιά τράπεζα του κόσμου, που οδηγείται στον κατακερματισμό και στην πτώχευση, ενώ στις 20 Μαρτίου θα οδηγηθεί σε ηρωική... έξοδο από τον δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου. Η Monte dei Paschi di Siena, η παλιά υποδειγματική τράπεζα του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει καταπιεί στις «μαύρες τρύπες» της δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με την ΕΚΤ χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 8,8 δισ. για να σταθεί επιεικώς στα πόδια της. Φυσικά, ο Ματέο Ρέντζι δεν είχε καμία σχέση, γιατί φρόντιζε για την καθαριότητα των δρόμων της Φλωρεντίας και όχι των οικονομικών της συγκεκριμένης «κομματικής» τράπεζας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL