Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Παρέμβαση ΗΠΑ - Ε.Ε. στην πολιτική κρίση της ΠΓΔΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση ΗΠΑ - Ε.Ε. στην πολιτική κρίση της ΠΓΔΜ

Αφήνοντας κατά μέρος τα προσχήματα ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια παρενέβη ανοιχτά στην πολιτική κρίση της ΠΓΔΜ προτρέποντας τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Αλβανούς συμμάχους τους παρά τις διαδηλώσεις των οπαδών του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι που υποστηρίζουν ότι απειλείται η ενότητα της χώρας. Τις ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια παρακολουθεί με ανησυχία η Ε.Ε. επιμένοντας ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες της δημοκρατίας, ενώ η Μόσχα κατήγγειλε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. προωθούν μια αλβανική ατζέντα η οποία περιλαμβάνει το Κόσοβο και θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Μετά την αποτυχία του νικητή των εκλογών Γκρούεφσκι να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ιβανόφ αρνήθηκε να δώσει την αντίστοιχη εντολή στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες της αλβανικής μειονότητας παίρνουν εντολές από τα Τίρανα και υπονομεύουν την ενότητα της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο προσωρινός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Εμίλ Ντιμιτρίεφ απέστειλε επιστολή στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα απαιτώντας από τα Τίρανα να σταματήσουν την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων με την "ανεύθυνη υποκίνηση εθνικιστικής έντασης".

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων περιλαμβάνει αιτήματα για αλλαγή εθνικών συμβόλων, αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας καθώς και αναγνώριση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου κατά της μειονότητας κ.ά.

Στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 49 από τις 120 έδρες της Βουλής και μαζί με τα τρία αλβανικά κόμματα φτάνουν τις 67 έδρες. Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI υπό τον Αλί Αχμέτι έχει 10 έδρες. To VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι αναδείχθηκε μεν πρώτη δύναμη αλλά έχει 51 έδρες και ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον Ζάεφ για "εθνική προδοσία" υποστηρίζοντας ότι η υιοθέτηση της αλβανικής ατζέντας θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κράτους.

Στην παρέμβασή του ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζες Μπέιλι δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση του προέδρου Ιβανόφ να μην δώσει την ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στους αντιπροσώπους της καθαρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, οι οποίες χαρακτηρίζουν το ΝΑΤΟ δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης καλώντας τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να επανεξετάσει την απόφασή του, αλλά και τις γειτονικές χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δημιουργικό πνεύμα.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν τόνισε ότι σε μία δημοκρατία "πρέπει να γίνονται σεβαστές οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι αρεστό". Στα Σκόπια μετέβη χθες η υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μοργκερίνι για συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες και με τον πρόεδρο Ιβανόφ.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «'Αρωμα ‘πραξικοπήματος' στα Σκόπια;» η βελγική εφημεριδα "La Libre Belgique" διαπιστώνει ότι αναζωπυρώνεται η ανησυχία για την πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ με την ενίσχυση αποσχιστικών και εθνικιστικών φωνών από πλευράς της αλβανικής μειονότητας, ενώ η Ε.Ε. έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διατήρηση της σταθερότητας στη βαλκανική χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL