Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Ρώμη - Ριάλτο: Η δήμαρχος του Γκρίλο «αδειάζει» τα κινήματα και «γεμίζει» με τσιμέντο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρώμη - Ριάλτο: Η δήμαρχος του Γκρίλο «αδειάζει» τα κινήματα και «γεμίζει» με τσιμέντο

Ανταπόκριση από τη Ρώμη

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Προστατεύστε τη δημοτική περιουσία από τους κερδοσκόπους. Αυτό απαιτούμε από την δήμαρχο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων της Ρώμης που νομίζει ότι θα λύσει με την αστυνομία το πρόβλημα του Ριάλτο, της ιστορικής έδρας των κινημάτων στο κέντρο της πόλης», τόνισε στην «Αυγή» ο Ρομπέρτο Μορέα του Transform μετά την ανακατάληψη του ιστορικού κτιρίου.

Η δημοτική αρχή της Ρώμης στρέφεται βίαια εναντίον των κοινωνικών οργανώσεων και των κινημάτων, πολλά από τα οποία στήριξαν την εκλογή της δημάρχου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ράτζι. Στις 16 Φεβρουαρίου η αστυνομία σφράγισε την είσοδο του κτιρίου που φιλοξενεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες του Κίνημα για το Νερό, το Φόρουμ για το Περιβάλλον, λαϊκές χορωδίες, το Transform και οι άλλες κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα, ενώ την ίδια στιγμή η Ράτζι βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τους πλέον ευαισθητοποιημένους πολίτες γιατί τάχθηκε υπέρ της κατασκευής ενός νέου γηπέδου με τη συνεργασία αμερικανικών συμφερόντων και κυρίως αυτών που συνδέονται με την ιδιοκτησία της ομάδας της Ρόμα.

Οι ακτιβιστές των κινημάτων ανακατέλαβαν σήμερα το κτίριο του Ριάλτο, που έχει ανοίξει και στο παρελθόν την όρεξη των κερδοσκοπικών κατασκευαστικών συμφερόντων γιατί βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πλατεία της Βενετίας, «Πιάτσα Βενέτσια», το πολύπαθο εβραϊκό γκέτο και τον Τίβερη.

«Θα συναντήσουμε τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Ματζίλο για να απαιτήσουμε την άρση όλων αυτών των απαγορευτικών μέτρων από το Δήμο, που θέλει να πετάξει στην περιφέρεια της Ρώμης κάθε οργανωμένη δημοκρατική έκφραση των πολιτών. Το Ριάλτο αποτελεί έναν ανοικτό και ανεξάρτητο πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο δημοκρατίας. Ο Δήμος της Ρώμης δεν πρέπει να δρα με τη λογική του κερδοσκόπου στην αγορά ακινήτων και της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών», συμπλήρωσε ο Μορέα λίγο πριν από τη συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Το Ριάλτο παραμένει ένας ανοικτός χώρος που δίνει καταφύγιο σε πολλές συλλογικότητες, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις φιλοξενώντας τα τελευταία χρόνια και τις συνεδριάσεις της «Άλλης Ευρώπη με τον Τσίπρα» της Ρώμης. Για τη δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία το Ριάλτο έχει συνδεθεί με τη διοργάνωση και τη νίκη του δημοψηφίσματος για «το Νερό κοινό αγαθό», γιατί αποτελεί την έδρα του κινήματος εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, που κατέφερε να κερδίσει το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2011.

«Η στάση της δημοτικής αρχής είναι απαράδεκτη και ελάχιστα κατανοητή, γιατί πολλοί πολίτες από τα κινήματα που πετάει στην κυριολεξία στον δρόμο την είχαν στηρίξει στις εκλογές με την ψευδαίσθηση ότι η δημοτική αρχή του Γκρίλο θα συμπεριφερόταν με άλλη λογική. Δυστυχώς τα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα φαίνεται να υπερισχύουν, όπως είδαμε και με την κατασκευή του γηπέδου της Ρόμα» τόνισε στην «Αυγή» ο Ρομπέρτο Μουζάκιο της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» και πρώην ευρωβουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL