Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ιταλία / Ιταλία: Το πρεκαριάτο ζει και... βασιλεύει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Το πρεκαριάτο ζει και... βασιλεύει

Το Δημοκρατικό Κόμμα και η Ιταλική Αριστερά διασπώνται για μια θέση στο... Κοινοβούλιο, ενώ η Ιταλία μετατρέπεται σε χώρα της πρόσκαιρης απασχόλησης και του πρεκαριάτου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο θα διεκδικήσει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και της χώρας, «εναντίον του θράσους στην πολιτική», ακολουθώντας τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας - Μπάρι Μικέλε Εμιλιάνο, που έθεσε την υποψηφιότητά του από το βήμα της Διεύθυνσης του κόμματος.

Στη Βουλή, η αριστερή πτέρυγα των Μπερσάνι, Σπεράντζα και Επιφάνι φαίνεται να έχει περίπου 20 από τους 303 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, καταφέρνοντας να σχηματίσει δική της κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία αναμένεται να προστεθούν οι 17 βουλευτές που μόλις εγκατέλειψαν τη νεοσύστατη Ιταλική Αριστερά με επικεφαλής τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της Σκότο. Η μικρή ομάδα του Τσιβάτι παρακολουθεί τις εξελίξεις από τη στιγμή που «η ομάδα του Μπερσάνι συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», όπως υπογράμμισε ο ίδιος. Η ομάδα του Μπερσάνι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Τζεντιλόνι, καθώς και αυτή του Σκότο. Στη γερουσία, ο Μπερσάνι έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 13 γερουσιαστές σε σχέση με τους 10 που χρειάζεται για να έχει δική του ομάδα.

Οι αλχημείες στην ιταλική Βουλή (εξαιτίας των κλειστών ψηφοδελτίων που δεν θα επιτρέψουν την επανεκλογή των βουλευτών της μειοψηφίας) και οι προσπάθειες διάσωσης των βουλευτών που αποχώρησαν από την Ιταλική Αριστερά για μια πιο σίγουρη επανεκλογή από ένα σχήμα που οι δημοσκοπήσεις το δίνουν από 8% έως 11%, δεν έχουν καμιά σχέση με την άσχημη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.

Το 2016 δημιουργήθηκαν στην Ιταλία 340.000 νέες θέσεις εργασίας, περίπου 50% λιγότερες από τις 627.000 του προηγούμενου έτους κινήτρων προς τις επιχειρήσεις. Αλλά οι 222.000, ή το 65%, ήταν θέσεις ευκαιριακής, πρόσκαιρης και ασφαλώς κακοπληρωμένης εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού ιδρύματος INPS, που επισήμανε ότι οι προσλήψεις αορίστου χρόνου κατέρρευσαν σημειώνοντας πτώση 37,6%. Παράλληλα, περιορίστηκε η εκρηκτική άνοδος των vouchers μόνο και μόνο εξαιτίας της ρύθμισης που επιβάλλει την αποστολή μηνύματος για το ωράριο εργασίας, το οποίο πριν ήταν ουσιαστικά... απελευθερωμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL