Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ισπανία: Τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση για τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση για τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ

Ήταν διευθυντής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007, του παγκόσμιου οργανισμού που δεν διστάζει να επιβάλει αυστηρή λιτότητα με αντάλλαγμα οικονομικές "διασώσεις" χωρών σε κρίση. Ήταν επίσης ένα από τα μεγαλόσχημα στελέχη του τραπεζικού και πολιτικού κατεστημένου της Ισπανίας, πρώην πρόεδρος της Caja Madrid, της αρχαιότερης τράπεζας της χώρας, που ιδρύθηκε το 1702, και υπουργός Οικονομικών στις δεξιές κυβερνήσεις του Λαϊκού Κόμματος.

Χθες, η ισπανική δικαιοσύνη "μίλησε" για τον Ροντρίγκο Ράτο, τον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, και για άλλους 65 συγκατηγορούμενούς του, "υπεράνω υποψίας", στην περίφημη υπόθεση των "μαύρων καρτών". Οι περισσότεροι ήταν διοικητές και μέλη Δ.Σ., γενικά υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, αυτών που "διασώθηκαν" το 2012 με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες, αφού προηγουμένως ο ισπανικός λαός φορτώθηκε στις πλάτες του ένα άτυπο Μνημόνιο και σκληρά μέτρα λιτότητας. Μέτρα που ώθησαν την ανεργία στο 22% και έστειλαν μια ολόκληρη γενιά Ισπανών μετανάστες στη Γερμανία και τη Λατινική Αμερική.

Ο Ράτο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών. Για τον συνάδελφό του τραπεζίτη Μιγκουέλ Μπλέσα από την Caja Madrid, η ποινή ήταν βαρύτερη -έξι χρόνια. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους οι ποινές φυλάκισης κυμαίνονται από τρεις μήνες έως έξι χρόνια.

Από το 1999 ώς το 2012 πρώην στελέχη και μέλη του Δ.Σ. της Caja Madrid, η οποία συγχωνεύτηκε το 2010 με έξι άλλες προβληματικές τράπεζες για να σχηματίσουν τον όμιλο της Bankia, διέθεταν πιστωτικές κάρτες με τις οποίες τραβούσαν χρήματα και πλήρωναν τα προσωπικά τους έξοδα από τα ταμεία της τράπεζας. Τα ποσά αυτά δεν εμφανίζονταν πουθενά στα επίσημα έγγραφα ή στις συμβάσεις πρόσληψης των στελεχών, ούτε βεβαίως στους ισολογισμούς. Οι 65 κατηγορούμενοι (66 αρχικά, αλλά ο ένας στο μεταξύ απεβίωσε) χρησιμοποιούσαν τις "μαύρες κάρτες" για να πληρώνουν αφειδώς προσωπικά έξοδα για τα πάντα, από λογαριασμούς σε "γκουρμέ" εστιατόρια μέχρι επώνυμα ρούχα και χλιδάτα ταξίδια. Ο συνολικός "λογαριασμός" έφτασε τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ!

Κάποιοι απ΄ τους κατηγορούμενους ισχυρίστηκαν ότι οι "μαύρες κάρτες" είχαν ρόλο "συμπληρωματικής" μισθολογικής ενίσχυσης λόγω της "αφοσίωσής" τους στην τράπεζα και πως οι φορολογικές αρχές είχαν επίγνωση αυτής της πρακτικής. "Δεν ήταν αδιαφανείς και δεν ήταν μαύρες" είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την “El Pais”, η Caja Mardid ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια πελάτες και ετήσια έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ κατά την περίοδο άνθησης της αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, μέσα σε μια 20ετία έγινε καταφύγιο για δεκάδες πολιτικούς που διορίστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιό της ως ανταμοιβή για την πίστη τους στο κομματικό σύστημα ή για την πολιτική ισχύ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL