Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Κομισιόν προς Παρίσι, Ρώμη / Κομισιόν προς Παρίσι, Ρώμη: Εμπρός, στοιχηθείτε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν προς Παρίσι, Ρώμη / Κομισιόν προς Παρίσι, Ρώμη: Εμπρός, στοιχηθείτε!

Η Ιταλία απειλείται ευθέως με το μαστίγιο των κυρώσεων λόγω χρέους, η Γαλλία εγκαλείται για τις "υπερβολικές ανισορροπίες" των οικονομικών πεπραγμένων της. Για τη Γερμανία πάντως, αρκούν μόνον κάποιες γενικόλογες παραινέσεις για τα διογκούμενα πλεονάσματά της, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης εξισορρόπηση στη ζώνη του κοινού νομίσματος...

Ως άλλος "παιδονόμος" και θεματοφύλακας της δημοσιονομικής "ορθοδοξίας", η Κομισιόν έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., καλώντας τις δύο ισχυρές οικονομίες του ευρώ, Ιταλία και Γαλλία, να στοιχηθούν πίσω από τους κανόνες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.

Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας -η οποία πριν από μερικές ημέρες επέστρεψε ως "απαράδεκτες" τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ το 2017- η Επιτροπή προειδοποιεί ξεκάθαρα με κυρώσεις. Η Ρώμη καλείται να λάβει και να εφαρμόσει μέχρι τον Απρίλιο έκτακτα μέτρα που αντιστοιχούν στο 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ.

Αναφερόμενη στα «αδύνατα σημεία» της Ιταλίας, η Κομισιόν επισημαίνει το υψηλό δημόσιο χρέος, τη χαμηλή παραγωγικότητα και το πρόβλημα της ανεργίας. Μπροστά στις αφόρητες πιέσεις, η ιταλική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για λήψη μέτρων με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν να δηλώνει ότι «η σχέση χρέους προς ΑΕΠ επιτέλους σταθεροποιήθηκε, αλλά η μείωσή της αποτελεί εθνικό συμφέρον». Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος στο επίπεδο-ρεκόρ του 133,3% του ΑΕΠ - από 132,8% το 2016.

Χάδια και χαστούκια...

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το θέμα τώρα δεν είναι αν θα ληφθούν μέτρα, αλλά ποια θα είναι αυτά. Πριν από μερικές ημέρες είχε διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στα καύσιμα και τα καπνικά προϊόντα. Πολλοί βουλευτές, ωστόσο, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι δηλώνουν ανοιχτά ότι θα καταψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο. Και ο ίδιος ο Ρέντζι είχε πει την περασμένη Κυριακή ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα νέο μέτρο λιτότητας. Πάντοαν και (πρωθυπουργός) Τζεντιλόνι θα πρέπει τώρα να βρουν έναν τρόπο αφενός να ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες, αφετέρου να εξασφαλίσουν τη στήριξη του διαιρεμένου Δημοκρατικού Κόμματος στο Κοινοβούλιο. Προμηνύονται δύο μήνες έντονης πολιτικής και διπλωματικής προσπάθειας.

Όσον αφορά τη Γαλλία, καλείται από την Κομισιόν να συνεχίσει τις δημοσιονομικές προσπάθειές της για μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει μεν να αυξάνει, με μικρότερη δε, ταχύτητα. Η Γαλλία είναι η μία από τις έξι χώρες που η Επιτροπή εγκαλεί για τις "υπερβολικές ανισορροπίες" των οικονομιών τους μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Άλλες έξι χώρες επικρίνονται για τις οικονομικές "ανισορροπίες" τους, δίχως όμως τον επιθετικό προσδιορισμό "υπερβολικές". Εκτός από τη Γερμανία, στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Οι υπόλοιπες από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης) δεν εμφανίζουν "οικονομικές ανισορροπίες", σύμφωνα με την Κομισιόν. Η έκθεση έχει στόχο να παρακινήσει τις χώρες - μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα αυτές της Ευρωζώνης, να εργασθούν για τη σύγκλιση των οικονομιών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL