Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ιταλική Αριστερά: Ο Παντοάν πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλική Αριστερά: Ο Παντοάν πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα

Η στάση της Ρώμης έναντι της Ελλάδας θα απασχολήσει την ιταλική Βουλή την επόμενη εβδομάδα, μετά την επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Παντοάν που κατέθεσαν βουλευτές της Ιταλικής Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο Τζούλιο Μαρκόν, από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές του ιταλικού εθελοντισμού και των μορφών αλληλεγγύης.

«Απαιτούμε από την ιταλική κυβέρνηση τη συνεπή στήριξη της Ελλάδας στο Eurogroup και στους κοινοτικούς και διεθνείς θεσμούς» τόνισε ο Τζ. Μαρκόν στην «Α», υπογραμμίζοντας την ενόχλησή του από δημοσίευμα της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας “Corriere della Sera”, που αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας ταυτίστηκε με τα «γεράκια» της Ευρώπης και τον Σόιμπλε, ενώ οι υπόλοιπες χώρες στήριξαν την Αθήνα.

Ο Μακρόν και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι πήραν την πρωτοβουλία της επερώτησης επειδή βλέπουν ότι “το ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα και εκβιάζουν εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου”. Και επιζητούν μια “ξεκάθαρη τοποθέτηση” της ιταλικής κυβέρνησης στην κατεύθυνση “η Ελλάδα να πάρει τη δόση της δανειοδότησης για την αποπληρωμή χρεών τον Ιούνιο χωρίς να πάρει μέτρα λιτότητας για μετά το 2018”.

Ο Μακρόν επιμένει ότι “Η Ελλάδα έκανε τα συμφωνηθέντα. Έφτασε η ώρα να το κάνουν και οι άλλοι, επιτρέποντας στην Ελλάδα να οδηγηθεί σε μια υγιή ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες των πολιτών της”. Και ζητά εξηγήσεις από τον Παντοάν γιατί συντάχθηκε με τα «γεράκια» της λιτότητας που έπληξαν τον ελληνικό λαό και απαιτούν νέες θυσίες. “Η Ελλάδα πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα και έκανε πάρα πολλά. Φαίνεται όμως ότι θέλουν να την οδηγήσουν στην καταστροφή. Υποτίθεται ότι η Ιταλία στηρίζει την Ελλάδα για να τη βοηθήσει να βγει από την κρίση” λέει στην “Α”. Και διερωτάται: “Πώς είναι δυνατόν η Ιταλία να ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελαστική εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου λόγω των σεισμών και του προσφυγικού, ενώ την ίδια στιγμή, όταν πρόκειται για την Ελλάδα, εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως για να υποταχθεί στις επιλογές των ‘γερακιών’ της Ευρώπης; Η Ιταλία ζητά την ελαστική εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά στην πράξη, όταν αυτό το θέμα της λιτότητας αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο δεν δείχνει καμία συνέπεια, αλλά υποτάσσεται στη γραμμή της Γερμανίας”.

Ο Μακρόν δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με την έξοδο από το ευρώ, “γιατί οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει ήδη ένα βαρύ τίμημα από την κρίση και ο λογαριασμός για την έξοδο θα ήταν πολύ αλμυρός για όποιον θα ήθελε να βγει”. Το ζητούμενο είναι “να δώσουμε τη μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη μαζί με την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα”. Σ’ αυτό τον αγώνα “πρέπει να έχουμε κοινούς και συγκεκριμένους στόχους, να απορρίψουμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, και ιδιαίτερα σε αυτή του τη μορφή, να ξαναδούμε τις συμφωνίες και να ξαναγράψουμε ορισμένες από αυτές, εκδημοκρατίζοντας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην οικονομική πολιτική πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί τη μάχη εναντίον της λιτότητας” καταλήγει ο Μακρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL