Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γερμανία / Γερμανία: Τα αγκάθια μιας πραγματικής εναλλακτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Τα αγκάθια μιας πραγματικής εναλλακτικής

Σχεδόν οκτώ χρόνια τώρα το επίθετο που κυριαρχούσε στη γερμανική πολιτική συζήτηση ήταν “alternativlos”- ή ελληνιστί “χωρίς εναλλακτική”. Και πήγαινε πακέτο με την οικονομική πολιτική την ευρωπαϊκή πολιτική, και βεβαίως με το πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ. Δεν ήταν τυχαίο το ότι οι -πρώτα ευρωσκεπτικιστές και στη συνέχεια ξενόφοβοι- ακροδεξιοί στη Γερμανία επέλεξαν να ονομάσουν το κόμμα τους Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Ούτε ήταν τυχαία η συνεχής συρρίκνωση των Σοσιαλδημοκρατών του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο έμεναν εγκλωβισμένοι στον “χωρίς εναλλακτική” μεγάλο συνασπισμό.

Ωστόσο, κάτι η κούραση από τη μακρά θητεία της Μέρκελ, κάτι η ανησυχία ότι ο κόσμος αλλάζει κι αυτό θα έχει επίδραση και στην “ισχυρή” και “βαρετή” Γερμανία, κάτι το ένστικτο επιβίωσης του SPD και αίφνης εμφανίστηκε μια εναλλακτική διακυβέρνησης. Μια εναλλακτική η οποία στην προσεκτική Γερμανία έχει ήδη δοκιμαστεί σε επίπεδο κρατιδίων (στη Θουριγγία και το Βερολίνο) και η οποία είναι πλέον στο τραπέζι και στο ομοσπονδιακό επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα καταστεί δυνατή τόσο αριθμητικά, όσο και πολιτικά: η εναλλακτική του “κόκκινου - κόκκινου - πράσινου” ή αλλιώς του συνασπισμού SPD - Αριστεράς - Πρασίνων.

Αυτή η εμφάνιση εναλλακτικής δίνει -δημοσκοπικά- φτερά στο SPD και τον υποψήφιό του για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς και είναι ίσως η σοβαρότερη ερμηνεία, γιατί ξαφνικά οι Σοσιαλδημοκράτες ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι ως λαϊκό κόμμα κι όχι πια ως ο αιώνιος μικρός εταίρος του μεγάλου συνασπισμού. Δεν είναι μόνο η προσωπικότητα και η βιογραφία του Σουλτς που του επιτρέπει να εμφανίζεται εκτός της “πολιτικής μούχλας” του Βερολίνου. Αλλά και το γεγονός ότι διεκδικεί μαχητικά να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, κατά προτίμηση χωρίς τη συμμετοχή των συντηρητικών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Για την ώρα -και με την επιφύλαξη ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία απέχουν έναν πολιτικό... αιώνα- οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αριθμητικά είναι εφικτός ένας αριστερόστροφος κυβερνητικός συνασπισμός. Το ερώτημα είναι εάν είναι και πολιτικά εφικτός. Εάν υποθέσουμε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες τον θέλουν κι ότι οι συσχετισμοί θα παραμείνουν μέχρι τέλους ως έχουν -πρώτο το SPD με 30% συν κάτι, δεύτερη η Αριστερά γύρω στο 10%, και τρίτοι οι Πράσινοι με κάτω από 8%- τότε θα είναι δύσκολο κατ’ αρχάς για τους Πράσινους να πουν “όχι” σε μια τέτοια κυβέρνηση. Κυρίως, επειδή δεν θα διαθέτουν την κρίσιμη μάζα για να συμμαχήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, με τους οποίους φλερτάρουν ασύστολα πολλά στελέχη των Πρασίνων - μεταξύ των οποίων και το ντουέτο που ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας.

Άλλωστε, εδώ και καιρό, οι Πράσινοι ουσιαστικά εκπροσωπούν πρωτίστως τους σπουδασμένους και καλύτερα αμειβόμενους Γερμανούς, που διαθέτουν οικολογικές ανησυχίες, και λιγότερο τους παλιούς ακτιβιστές του περιβάλλοντος και του κινήματος ειρήνης. Ωστόσο, επίσης από καιρό, είναι πεπεισμένοι ότι τα έδρανα της αντιπολίτευσης είναι σκληρά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα κυβερνητικά. Άρα θα τολμήσουν το “κόκκινο - κόκκινο - πράσινο”.

Για την Αριστερά, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ένα μεγάλο κομμάτι της -κυρίως το ισχυρό ανατολικογερμανικό- δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και ξέρει ότι ειδικά στον τομέα της οικονομικής πολιτικής μπορεί να βρει κοινό έδαφος με το SPD. Ένα άλλο κομμάτι, όμως, θεωρεί “κόκκινη γραμμή” το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και της συμμετοχής της Γερμανίας σε ΝΑΤΟϊκούς και άλλους πολέμους, από το Αφγανιστάν μέχρι το Μάλι. Κι εκεί οι διαφορές με το SPD και τους Πράσινους φαντάζουν αγεφύρωτες. Πάντα, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL