Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ο Γκέερτ Βίλντερς φαβορί των εκλογών στην Ολλανδία / Ολλανδία: Ο γλάρος της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γκέερτ Βίλντερς φαβορί των εκλογών στην Ολλανδία / Ολλανδία: Ο γλάρος της Ακροδεξιάς

Αδικούν τον Γκέερτ Βίλντερς όσοι τον αποκαλούν «Τραμπ της Ολλανδίας» για τη ξανθή κόμη του και τη ξενοφοβική ρητορική του. Τηρουμένων των αναλογιών ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός είναι μάλλον χειρότερος από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν έφτασε στο σημείο -τουλάχιστον όχι ακόμη- να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «junkie (πρεζόνι) της Ευρώπης», όπως έκανε ο Βίλντερς τον Αύγουστο του 2015 από το βήμα της ολλανδικής Βουλής. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού κατηγορώντας τον δεξιό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για ασύστολα ψεύδη στις εκλογές του 2012, όπου είχε υποσχεθεί ότι δεν θα δώσει «ούτε ένα σεντ παραπάνω στην Ελλάδα».

«Ποιος ετοιμάζεται να δώσει αύριο στους Έλληνες το τρίτο πακέτο βοήθειας; Ο πρωθυπουργός Ρούτε, ο Πινόκιο της Ολλανδίας, του οποίου η μύτη φτάνει μέχρι την Αθήνα», είπε με θεατρινίστικο ύφος ο Βίλντερς, ενώ ο Ρούτε και ο υπουργός του των Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρακολουθούσαν από τα έδρανα και κρατούσαν σημειώσεις. Τυπικά, δεν ήταν απαραίτητο να εγκριθεί με ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο, αλλά ο Βίλντερς κατάφερε να στριμώξει την κυβέρνηση Ρούτε και να ανεβάσει τη δική του παράσταση: «Θα έπρεπε να παίρνετε αποφάσεις για τους ηλικιωμένους στην Ολλανδία, όχι για τους διεφθαρμένους Έλληνες», είπε ο ακροδεξιός ηγέτης. Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε, παρ’ ότι στο πλευρό του Βίλντερς και εναντίον της συμφωνίας τάχθηκε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Σίμπραντ Μπούμα υποστηρίζοντας ότι θα είναι αναπόφευκτο ακόμη ένα πακέτο στο μέλλον, το τέταρτο στη σειρά.

Ενάμισι χρόνο μετά από αυτή τη συνεδρίαση της Βουλής οι Ολλανδοί ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου και η Ελλάδα είναι ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας - αλλά όχι το σημαντικότερο. Με τα πανιά του φουσκωμένα από τον «ούριο άνεμο» που πνέει από την Αμερική, ο Βίλντερς ποντάρει κυρίως στην προσφυγική κρίση και στην ξενοφοβία την οποία καλλιεργεί συστηματικά από το 2004, όταν αποχώρησε από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), δηλαδή το κόμμα του Ρούτε. Ο βουλευτής Βίλντερς όχι μόνο δεν παρέδωσε την έδρα του τότε, αλλά αυτοανακηρύχθηκε «Ομάδα Βίλντερς» και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς το 2005. Συνεργάστηκε με ακροδεξιές οργανώσεις, δημιούργησε το Κόμμα της Ελευθερίας και κέρδισε 9 έδρες στην πρώτη εκλογική κάθοδό του το 2006, με έμβλημά του κόμματός του έναν γλάρο στα χρώματα της ολλανδικής σημαίας (μπλε φτερά, λευκό κορμό και κόκκινη ουρά).

Τώρα το Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις και προβλέπεται ότι θα είναι η πρώτη δύναμη στη Βουλή με 32 από τις 150 έδρες. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα του Βίλντερς εξέλεξε 4 από τους 26 Ολλανδούς ευρωβουλευτές με το 13% των ψήφων. Το ακροδεξιό κόμμα είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη στη Βουλή με 24 έδρες το 2010 (15% των ψήφων), αλλά ακολούθησαν παραιτήσεις ή αποχωρήσεις έξι βουλευτών που διαπίστωσαν απουσία εσωκομματικής δημοκρατίας και κατηγόρησαν τον αρχηγό για δεσποτική συμπεριφορά. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Βίλντερς είχε στηρίξει επί ενάμισι χρόνο (2010-2012) την Κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Ρούτε, χωρίς να αναλάβει υπουργικό θώκο (στα πρότυπα της γειτονικής Δανίας και του αδελφού ξενοφοβικού Κόμματος των Δανών το οποίο είχε προσφέρει ανοχή στη Δεξιά κυβέρνηση με αντάλλαγμα σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία). Αλλά η ψήφος ανοχής των Ολλανδών ακροδεξιών στην τότε κυβέρνηση Ρούτε είχε κόστος: έπεσε στο 10% στις εκλογές του 2012, οι έδρες τους μειώθηκαν σε 15, ενώ σημειώθηκαν τρεις αποχωρήσεις και απέμειναν 12 βουλευτές.

Το Κόμμα της Ελευθερίας δεν έχει γραφεία, αρνείται την κρατική χρηματοδότηση, απευθύνεται στους πολίτες και κινητοποιεί τους οπαδούς του μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Το πρόγραμμά του αποτελείται από μια σελίδα 11 σημείων. Με βασικό σύνθημα «η Ολλανδία γίνεται δική μας ξανά» (στα πρότυπα του αφηγήματος Τραμπ, να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική) υπόσχεται ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. και ότι θα κλείσει τις πόρτες της χώρας σε πρόσφυγες, μετανάστες, μουσουλμάνους.

Ο κορμός της αντιπολιτευτικής τακτικής του είναι το ξενοφοβικό, αντιμουσουλμανικό κήρυγμα που διατρέχει την πολιτική καριέρα του όλα αυτά τα χρόνια, με ενίοτε ισοπεδωτικές και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, όπως το κλείσιμο όλων των τζαμιών και η απαγόρευση του Κορανίου, το οποίο παρομοιάζει με το βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου». Γιατί δεν μπορεί να φανταστεί κανείς την ολλανδική αστυνομία να κάνει επιδρομές σε σπίτια και σε βιβλιοθήκες προκειμένου να κατάσχει τα «παράνομα» αντίτυπα του Κορανίου. Ο ακροδεξιός ηγέτης εξήγησε στη συνέχεια ότι εννοούσε την απαγόρευση της πώλησης του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, κατόπιν διευκρίνισε ότι αναφερόταν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και ότι το Κοράνι θα διατίθεται μόνο για έρευνα από τους ειδικούς.

Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας προέτρεψε τους οπαδούς του να φωνάξουν συνθήματα κατά των Μαροκινών μεταναστών στην Ολλανδία το 2014 και αποδοκίμασε τους δικαστές που τον βρήκαν μεν ένοχο για προσβολή και διακρίσεις σε βάρος φυλετικής ομάδας αλλά τον αθώωσαν πέρυσι για τη σοβαρή κατηγορία της υποκίνησης φυλετικού μίσους και δεν του επέβαλαν καμιά ποινή. «Τρεις δικαστές που μισούν το κόμμα μου αποφάνθηκαν ότι οι Μαροκινοί είναι φυλή καταδικάζοντας εμένα και τη μισή Ολλανδία. Παράνοια» έγραψε σε ένα μήνυμά του στο Tweeter, που θα μπορούσε να είχε υπογράψει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Έγραψε όμως και κάτι άλλο, ότι οι Ολλανδοί δεν απεχθάνονται όλους τους Μαροκινούς αλλά «είναι αηδιασμένοι από την φασαρία και την τρομοκρατία που προκαλείται από τόσους πολλούς Μαροκινούς».

Είκοσι χρόνια μετά την κάθοδό του στον πολιτικό στίβο ως δημοτικός σύμβουλος στην Ουτρέχτη με τη σημαία του δεξιού VVD, ο αρχηγός της ολλανδικής Ακροδεξιάς είναι ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος πολιτικός της χώρας στο εξωτερικό. Από τη Βρετανία, όπου του απαγορεύθηκε η είσοδος, μέχρι τα κιτάπια με τις προγραφές της Αλ Κάιντα, μέχρι τις ακροδεξιές συνάξεις ανά την Ευρώπη με την Μαρίν Λεπέν και τους Αυστριακούς ομοϊδεάτες τους.

Ακόμα και στην περίπτωση που αναδειχθεί νικητής των εκλογών του Μαρτίου, το Κόμμα της Ελευθερίας πιθανώς θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Εκτός από τη μακρά παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού στην Ολλανδία υπάρχει μια παράδοση πολιτικών συγκλίσεων στην οποία μάλλον δεν χωρά ο Βίλντερς. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρούτε απέκλεισε κατηγορηματικά μια κυβερνητική συνεργασία με τον Βίλντερς. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγκρότηση κυβέρνησης από τέσσερα ή πέντε δεξιά, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ (το οποίο οδεύει προς εκλογική συντριβή με απώλεια των δυο τρίτων των εδρών του). Εκτός εάν η «ψήφος διαμαρτυρίας» υπέρ της Ακροδεξιάς πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και... υπό διαπραγμάτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL