Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Νικόλα Φρατοϊάνι στην "Α": / Νικόλα Φρατοϊάνι στην "Α": Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας εναντίον ΔΝΤ και Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικόλα Φρατοϊάνι στην "Α": / Νικόλα Φρατοϊάνι στην "Α": Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας εναντίον ΔΝΤ και Σόιμπλε

Στο συνέδριό μας θα επαναλάβουμε ότι είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, στην κυβέρνησή του και στον Αλέξη Τσίπρα, στον αγώνα σας για την αυτονομία της Ελλάδας από τις μεγάλες πιέσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η Ιταλική Αριστερά θα πραγματοποιήσει από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου το ιδρυτικό της συνέδριο στοχεύοντας στη δημιουργία ενός κόμματος της Αριστεράς βάζοντας ξεκάθαρα στο επίκεντρο τον αγώνα κατά των ανισοτήτων, της κοινωνικής αδικίας, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, το πρεκαριάτο. Ένα κόμμα που θα θέσει στο επίκεντρό του την περιβαλλοντολογικά εφικτή ανάπτυξη, τη διεύρυνση των καθολικών δικαιωμάτων και σε όλους αυτούς που σήμερα έχουν αποκλειστεί.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα αυτόνομο κόμμα της Αριστεράς σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, όπου το μεγάλο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, οι μεγάλες τράπεζες και οι ολιγαρχικές εξουσίες παραβιάζουν την αξιοπρέπεια των λαών. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι απίστευτα θρασείς και ακόμη χειρότερα πορεύονται στον λανθασμένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που προσπαθεί να επιβάλει, ενώ οι απαιτήσεις για μέτρα λιτότητας για μετά το 2018 δεν έχουν προηγούμενο.

Η Ιταλική Αριστερά στηρίζει τις διαδικασίες μιας αλλαγής στη χώρα μας. Στην Ιταλία και τον κόσμο η Αριστερά θα πρέπει να οικοδομήσει μια ριζοσπαστική και εναλλακτική πρόταση έναντι των επιλογών που τα τελευταία χρόνια εκτίναξαν τη φτωχοποίηση και τις ανισότητες. Χρειαζόμαστε μια αυτόνομη Αριστερά έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος και των πολιτικών που υιοθέτησε. Η πρότασή μας αφορά την ουσία και το περιεχόμενο των προβλημάτων που πυροδότησε η κρίση.

Οι πολιτικές που υιοθέτησε το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν λάθος κατεύθυνση. Θα πρέπει να συζητάμε με όλους, αλλά δεν θέλουμε να συζητάμε για αφηρημένες φόρμουλες, συμμαχίες, πλατιές, πιο στενές ή στενότατες, περισσότερο ή λιγότερο προοδευτικές, αλλά για την πολιτική πρόταση και το συγκεκριμένο περιεχόμενο των προτάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του κόσμου, όπως η μείωση του ωραρίου εργασίας, το εγγυημένο εισόδημα των πολιτών.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας δύσκολος διάλογος, γιατί ορισμένοι σύντροφοι δείχνουν ενδιαφέρον για το εγχείρημα του πρώην δημάρχου του Μιλάνο Πιζαπία και τον Προοδευτικό Χώρο που δημιούργησε. Είναι εντελώς λανθασμένη η λογική που βλέπει το θέμα των συμμαχιών και της ενότητας για να κερδίσουμε να έρχεται πριν από τη συζήτηση για το τι θέλουμε να κάνουμε, για το περιεχόμενο της πολιτικής δράσης μας.

Η πρόταση του Πιζαπία είναι ασαφής και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση του λόγους για τους οποίους βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Ο Πιζαπία ψήφισε «Ναι» στο δημοψήφισμα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του ιταλικού λαού ψήφισε «Όχι». Αυτό το «Όχι» αποτελεί συστατικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής Αριστεράς.

Το συνέδριό μας στο Ρίμινι θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο για την πορεία της ιταλικής Αριστεράς, γνωρίζοντας ότι ούτε εμείς, αλλά ούτε καμία άλλη δύναμη είμαστε επαρκείς. Θα πρέπει να μιλήσουμε με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, τις πρωτοβουλίες πολιτών για να οικοδομήσουμε μια πλατφόρμα συμμετοχής και συναίνεσης.

* Ο Νικόλα Φρατοϊάνι είναι βουλευτής και συντονιστής της Ιταλικής Αριστεράς και πρώην συντονιστής της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας. Η Ιταλική Αριστερά θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό συνέδριό της στο Ρίμινι από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Μετάφραση: Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL