Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
"Αστραπιαίος πόλεμος" κατά Σουλτς από το στρατόπεδο Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αστραπιαίος πόλεμος" κατά Σουλτς από το στρατόπεδο Μέρκελ

Πνέει τα λοίσθια το στρατόπεδο της Μέρκελ, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά του κατακρημνίζονται μπροστά στο συγκεντρωτικό ποσοστό SPD - Αριστεράς - Πράσινων, που φτάνει πλέον σχεδόν στο 48%, απειλώντας σοβαρά για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία το μονοπώλιο εξουσίας των συντηρητικών.

Η παγωμάρα φαίνεται να είναι μεγάλη, το ίδιο και το άγχος, αν κρίνει κανείς από το ότι πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών αφήνουν κατά μέρος τις "ευγένειες" και την πολιτική ορθότητα και επιλέγουν την τακτική της αρνητικής προπαγάνδας και των σφοδρών επιθέσεων κατά του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου Μάρτιν Σουλτς, επιμένοντας ανερυθρίαστα να τον παραλληλίζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες πύκνωσαν τις ανοίκειες επιθέσεις τους κατηγορώντας τον ότι, τασσόμενος υπέρ της ιδέας της έκδοσης ευρωομολόγων, θέλει να "μοιράσει" το χρέος της Ευρωζώνης φορτώνοντάς το στις πλάτες της Γερμανίας, ενώ, από την άλλη, θέλει να βάλει την Τουρκία στην Ε.Ε.! Πρωτοστάτης των επιθέσεων αυτών δεν είναι άλλος από τον Πέτερ Τάουμπερ, τον γενικό γραμματέα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Μέρκελ, και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, παρουσιάζοντας τον "φάκελο Σουλτς" με τις "επικίνδυνες" -κατά το μερκελικό στρατόπεδο- θέσεις του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου, ο Τάουμπερ έσπευσε να υπερασπιστεί τον Σόιμπλε που την Παρασκευή συνέκρινε τον Σουλτς με τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι όντως «υπάρχουν κοινά στοιχεία".

"Φακέλωμα"

Ο Τάουμπερ παρουσίασε έναν φάκελο εννέα σελίδων που, όπως είπε, περιέχει στοιχεία που κρίνονται "επιβαρυντικά" για τον Σουλτς και τα οποία η CDU σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κατά την προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με το "πόνημα", ο Σουλτς είχε ταχθεί τον Ιανουάριο του 2012 υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, θεωρώντας πως η κίνηση αυτή θα εξουδετέρωνε τους κινδύνους της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και θα ήταν "ένα ισχυρό όπλο εναντίον της κερδοσκοπίας και των εκρηκτικά αυξανόμενων επιτοκίων". Όμως, είχε επισημάνει, πως επρόκειτο για «μια θεωρητική συζήτηση» δεδομένου ότι οι χώρες του Βορρά ήταν αντίθετες σε ένα τέτοιο μέτρο.

Υπερθεματίζοντας το "κατηγορητήριο" των Χριστιανοδημοκρατών, ο ηγέτης του "αδελφού" κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ χαρακτήρισε ειρωνικά τον Μάρτιν Σουλτς "οπαδό των χρεών" και τον κάλεσε να αναλογιστεί πόσο δίκαιο είναι να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος τα ελληνικά χρέη.

Πολιτικοί παρατηρητές δηλώνουν έκπληκτοι από τη σφοδρότητα των επιθέσεων εναντίον του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου, σημειώνοντας ότι είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά ασυνήθιστο για τα πολιτικά ήθη της Γερμανίας, ειδικά τόσο νωρίς κατά την προεκλογική εκστρατεία. Για το SPD πάντως, η σπουδή των συντηρητικών οφείλεται στο ότι έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι ο Σουλτς εκμηδένισε τη διαφορά των δέκα μονάδων που ώς πολύ πρόσφατα χώριζε το κόμμα του από τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών.

Χθεσινή δημοσκόπηση στην “Bild” έδειξε ότι τα τρία κόμματα του ευρύτερου αριστερού χώρου -SPD, Die Linke, Πράσινοι- είναι πλέον σε θέση να σπάσουν το μονοπώλιο εξουσίας της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες κυμαίνονται στο 30%-31%, η Αριστερά στο 10% και οι Πράσινοι στο 7%, φέρνοντας το συνολικό ποσοστό τους στο 48%. Αντίθετα, ο συνασπισμός CDU/CSU βρίσκεται στο 30% και οι φιλελεύθεροι του FDP στο 5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL